Најновије

Ево шта Албанци очекују од посете Раме

То за сада није потврђено, али су у Прешеву спремни за ту посету. Политичари, али и обични грађани очекују да ова посета утиче на побољшање њиховог политичког статуса.
Еди Рама (Фото: ikub.al)

Еди Рама (Фото: ikub.al)

Другог дана посете Србији, најављено је да ће премијер Албаније Еди Рама посетити и албанску заједницу на југу земље, где се ова посета очекује са изузетно великим интересовањем. Најављена посета премијера Албаније Едија Раме Прешевској долини са већинским албанским становништвом представља прву посету једног високог знаницника албаније овом региону у новијој историји. Политички представници албанске заједнице у Бујановцу и Прешеву, али и грађани истичу да поред симболике коју са собом носи прва посета регијону у задњих 70 година, Рамина посета треба да допринесе унапређењу статуса албанскенационалне заједнице у јузној Србији. Председник опстине Прешево Рагми Мустафа каже да Албанци у Прешевској долини ни изблиза нису задовољни са својим статусом у Србији и односом службеног Београда према њима. Он додаје да Албанци имају право да за себе захтевају исти статус за који се за Србе на Косову залаже Србија. "У овом правцу верујем да ће премијер Рама искористити прилику да упути поруку да Албанија има право да се брине о Албанцима Прешевске долине у истој мери као што се Влада Србије брине о Србима на северу или било где да су на Косову", каже Рагми Мустафа. Риза Хаљими, који је један од двојице албанских посланика у Скупштини Србије, каже да ће Рамина посета Србији моћи бити проглашена историјском ако два премијера не само декларативно него и суштински крену ка европским вредностима. "Ако се напуштају ровови, досадашњи балкански, са свим познатим препуцавањима који су о ових дана актуелни и ако се крене ка европским вредностима", каже Хаљими.
Прочитајте још:Италијани, Пољаци и Финци поручили: Европа се брани на мосту у Косовској Митровици!Јово Бакић: Вучића чека пакао кад се Шешељ врати!
Бељгзим Камбери, који води Одбор за људска права, каже да се албанска заједница на југу Србије због политичке дискримининације налази у тешком економском и социјалном положају и да једна посета, којег год ранга она била, не може одмах све да промени набоље. "Овај регион је у целости маргинализован. Актуелна власт у Београду је све блокирала. Данас немамо ни један план нити програм за овај регион. Данас српска држава нема визију за Прешевску долину", каже Камбери. Према најавама, грађани ће масовно изаћи на улице да поздраве премијера Албаније. Иако је програм Рамине посете Прешеву углавном познат, за сада још није сигурно да ли ће он говорити на главном тргу, на којем се, како тврде познаваоци овдашњих прилика, у уторак очекују на хиљаде и хиљаде грађана. Извор. Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА