Најновије

ВАШИНГТОН ЖЕСТОКО УЗДРМАН: Све о скандалу који би могао Трампа да баци на колена

Доналд Трамп се суочава са једним од најтежих периода у својој већ довољно бурној владавини. Вашингтон је жестоко уздрман откако су се појавили извештаји који указују на то да је председник контактирао лидера стране земље и захтевао да истражи Џоа Бајдена, који слови за вероватно највећу претњу Трампу на председничким изборима који ће се одржати наредне године.

Трамп (Фото: flickr)

Амерички председник ће се, упркос скандалу, ипак састати са Зеленским, председником Украјине, пише "Гардијан".

У међувремену, демократе се затражиле покретање званичне истраге која би могла да доведе до смене Трампа - процес познат као импичмент. У току среде америчко министарство правде објавило је суштину транскрипта телефонског разговора, због којег су демократе и тражиле покретање процеса импичмента.

Без сумње, очи ће бити упрте и у челника Националне обавештајне службе, Џозефа Мегира, који је одбио да говори о детаљима жалбе узбуњивача која се односи на спорни позив Трампа и председника Украјине, Зеленског. Поменути Мегир се није усудио да реагује иако су на томе инсистирали и демократе и републиканци.

Како је све почело?

Узбуњивач запослен у Националној обавештајној служби у августу је поднео званичну жалбу у којој је тврдио да је видео и чуо нешто што захтева хитну реакцију.

Познато је и да је жалба заснована на низу догађаја, укључујући и разговор Трампа и Зеленског од 25. јула. Жалбе овог типа обично се пријављују Конгресу у року од седам дана. Мегир, кога је именовао амерички председник, одбио је да то учини.

Шта је тема спорног позива?

Бројни медији су ових дана писали о томе да је Трамп вршио притисак на Зеленског како би истражио Џоа Бајдена и његовог сина Хантера, који је учествовао у раду одбора украјинске енергетске компаније. Како пише "Вол Стрит Џурнал", амерички председник је од украјинског колеге осам пута тражио да покрене истрагу о млађем Бајдену.

Доналд Трамп је у недељу потврдио да је разговарао са Зеленским о Бајдену и његовом сину, оптуживши их том приликом за корупцију, без навођења било каквих доказа.

Након објављивања детаља разговора, званично је потврђено да је Трамп тражио од Зеленског да сазна да ли је бивши потпредседник Џо Бајден блокирао истрагу компаније његовог сина у Украјини.

- Постоји много приче о Бајденовом сину, да је Бајден зауставио истрагу и многи људи желе да чују о томе. Тако да, шта год можете да урадите са државним тужиоцем, било би одлично - навео је Трамп у разговору.

Зашто баш Украјина?

Нема доказа о било каквом прекршају Џоа и Хантера Бајдена, пише "Гардијен". Једино што би могло да буде интересантно јесте то што је млађи Бајден био члан управног одбора компаније чији је власник био предмет истраге врховног тужиоца Украјине.

Током 2016. године, Сједињене Америчке Државе и бројне друге западне земље вршиле су притисак на Украјину да уклони тужиоца. Важно је знати да је Џо Бајден у то време вршио функцију америчког потпредседника.

Разумљиво је зашто је Трамп одабрао баш овај тренутак да инсистира на покретању истраге о украјинском тужиоцу. У контексту избора који ће се одржати наредне године, јасно је да је његов труд примарно политички мотивисан. Џо Бајден је, по свему судећи, тренутно омиљени демократски кандидат, а анкете показују да би 2020. године лако победио Доналда Трампа.

Зашто је ово тако озбиљно?

Незаконито је да кандидат у јеку политичке кампање прихвати "ствар од вредности" од неке стране владе. Трагање за "прљавим вешом" политичког опонента би зато могло да се окрактерише као такво.

Не треба одбацивати наводе да је амерички председник претио Украјини да ће је оставити без војне помоћи уколико не учини оно што се од ње тражи. Да прича буде контроверзнија, Америка је месец дана након спорног позива обуставила 400 милиона долара те помоћи. Након што је оптужба узбуњивача доспела у јавност, сума је ипак уплаћена Украјини.

Амерички председник је у свом обраћању у Уједињеним нацијама пре два дана искористио прилику да направи осврт на спорни догађај:

- Важно је говорити о корупцији. Ако то не чините, зашто бисте давали новац држави за коју сматрате да је корумпирана?

Само дан касније, председник је потврдио да је ускратио војну помоћ Украјини само зато што је био забринут због тога што Америка издваја више средстава из буџета у поређењу са другим државама.

Недуго затим се на његовој мети нашао и сам узбуњивач:

- Ко је тај такозвани узбуњивач који не располаже тачним информацијама? Да ли је он на страни наше државе? Одакле је дошао?

Шта кажу демократе?

Председница Доњег дома, Ненси Пелоси, најавила је у уторак да ће Представнички дом покренути истражни поступак против председника Доналда Трампа.

- Радње које је председник предузео озбиљно угрожавају устав. Он мора да одговора за оно што је учинио. Нико није изнад закона - рекла је Пелоси.

У уторак је и Сенат једногласно одобрио резолуцију којом се Национална обавештајна служба позива да преда жалбу узбуњивача Конгресу.

Шта је амерички председник рекао о Србима и доласку у Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Гардијан/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА