Objavljeno: 9. mart 2014, 15:28

Malezijski avion srušen zbog 20 radnika američke firme iz Teksasa?

Share Button

KUALA LUMPUR – Malezijski istražni organi istražuju četiri „sporna“ imena sa liste putnika aviona koje je nestalo na letu od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade, zbog mogućeg terorističkog napada, saopštio je danas malezijski ministar transporta Hišamudin Husein.

Malezijski avion srušio se u more, sumnja se u dvoje putnika sa lažnim pasošima (foto: petergreenberg.com)

Avion se srušio u more, sumnja se u dvoje putnika sa lažnim pasošima (foto: petergreenberg.com)

Strahovi su porasli pošto se ubrzo saznalo da su se dvoje osobe ukrcale u avion sa ukradenim evropskim pasošima, prenela je agencija AFP.

„Nema četvoro ljudi, nego samo dvoje“, rekao je ministar pošto se u subotu pojavila vest o ukradenim pasošima i dodao da je Malezija u kontaktu sa agencijom za borbu protiv terorizma iz SAD-a i drugih zemlja.

U malezijskom putničkom avionu koji je nestao iznad Južnog kineskog mora, medju 239 putnika i članova posade, bilo je i 20 radnika jedne teksaške firme za proizvodnju poluprovodnika.

Od tih 20 radnika, 12 su državljani Malezije, a osmoro su Kinezi, saopštio je predstavnik američke firme Greg Lovi.
Na pitanje da li veruje da je malezijski avion Boing 777-200 otet, ministar je odgovorio da se istražuju sve mogućnosti.

„Razgovarao sam s međunarodnim obaveštajnim agencijama da nam pomognu i sastaću se s njima kasnije popodne“, najavio je Hišamudin i potvrdio da su pripadnici FBI „s njima“.

Malezijski vlasti razmatraju „mogućnost“ da se avion okrenuo i pokušao da se vrati na polazište, saopštio je danas komandant malezijskih Kraljevskih bazduhoplovnih snaga general Rodzali Daud.

„Postoji neka mogućnost da se avion okrenuo, odstupajući od kursa (leta). Jedna od mogućnosti je da se vraćao u Kuala Lumpur“, rekao je general i dodao da okretanje aviona „potvrđuje civilni radar“ izbegavajući da da bilo kakve druge detalje.

Međutim direktor malezijske aviokompanije Ahmad Džahari Jahja rekao je da bi sistemi na avionu aktivirali alarme.

„Kada se obavlja okretanje u vazduhu, pilot nije u stanju da nastavi, po planu (leta)“, rekao je Jahja i dodao da su vlasti „prilično zbunjene situacijom“.

Više od 36 sati od poslednjeg kontakta sa avionom, malezijski zvaničnici su rekli da su poširili potragu koji pokriva ogromne delove moru oko Malezije i izvan Vijetnama.

Iz Vijetnama su saopštili da su, tokom potrage za nestalim avionom i primetili naftu u moru blizini gde je izgubljen kontakt sa letilicom, ali drugi ostaci niti olupina još uvek nisu pronađene.

I malezijske spasilačke ekipe proširile su pretragu na zapadnu obalu, naveli su malezijski vojni zvaničnici.

Rojters navodi da nema izveštaja o lošem vremenu kao mogući uzrok zašto je Boing 777-200ER nestalo, oko sat vremena, pošto je poleteo iz Kuala Lumpura za Peking u subotu, rano ujutru po lokalnom vremenu.

Premijer Malezije izjavio je danas da će na aerodromima u zemlji biti preispitane mere bezbednosti, nakon što se doznalo da su dva putnika aviona, koji je nestao tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 ljudi, posedovala ukradene pasoše.

„Preispitaćemo sve bezbednosne protokole i, ukoliko bude potrebno, pojačaćemo ih“, rekao je za „Star“ premijer Nadžib Razak.

On je pojasnio da je rekao „ukoliko bude potrebno“ jer je uzrok nesreće još nepoznat, prenela je agencija AFP.

Izvor: Tanjug

Share Button
loading...
Prikazano: 1 komentar
  1. Milan V kaže:

    Nije mi jasno, pored toliko razvijene (ratne) tehnologije sa kojom se kur.. pardon hvale, da ne mogu da pronadju ovoliki avion, kojem je bila poznata putanja. Navodno mogu da snime iz orbite broj reg. tablica i tome slichno…

ARHIVA

Friend: tai game dao vang,M88,