Најновије

Како је у Србији настала нова реч - "харповање"!?

БЕОГРАД - Степен веровања у постојање ХААРП-а на територији Србије можда најбоље илуструје податак да је чак 18.379 људи потписало петицију на интернету да се „ХААРП уклони са српске земље”, пише Политика.
HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program)

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program)

Речник српског језика могао би да буде обогаћен за једну нову реч: харповање.Означава непредвиђен догађај за који се упркос свим научним доказима не верује да је последица случаја, природе или околности. Нова реч већ је ушла у употребу и то код оних који не верују у теорију да је угашени амерички антенски систем ХААРП крив за незапамћене поплаве у Србији.
Тако се за неочекиван престанак рада рачунара каже: „Харпован ми је компјутер”, за аутомобил који неће да стартује мотор говори се: „Харпован ми је сензор радилице”. Израз је ушао и у мушко-женске односе, па се за звоцање мужа или жене сада каже „Харпује ме жена (или муж)”.
Теорија да је ХААРП (Програм активног ауроралног истраживања високе фреквенције) изазвао поплаве у Србији појавили су се већ с првим таласима водене стихије прошле недеље. Многи људи, међу којима има интелектуалаца, угледника из сфере јавног живота, обичних радника, студената, ученика, делили су текстове, видео-снимке и радио-емисије које су представљане као „кључни доказ” да су нам „Американци послали поплаве”. Чињеница да је сам систем ХААРП угашен још прошле године, а последње антене са система на Аљасци скинуте овог месеца уопште нису ни споменуте. Довољно да се непостојећи систем с непостојећим могућностима окриви да је изазвао незапамћену трагедију. Главни извор српског веровања у ХААРП је Дејан Лучић, познати заговорник теорије завере, кога често као „релевантног” саговорника користи часопис „Треће око”. У једном од његових текстова наводи се да је ХААРП „3. маја укључен над Србијом у селу Бељина код Барајева, а његово деловање осетило се тога дана већ у преподневним часовима, као нагли пад атмосферског притиска и оморина, што је код многих резултирало отежаним дисањем и главобољом”. Претрагом на интернету испоставиће се да је исти текст објављен још 2012. године, а да је у данашњој ситуацији датум 3. мај искоришћен као овогодишњи, па је самим тим „ултимативни доказ дејства Американаца на поплаве”. Као други врхунски ауторитет у теорији о ХААРП-у узима се професор доктор Велимир Абрамовић. Он је у једној радио-емисији изнео своје стручно мишљење о утицају антенског система у Србији, па чак изнео и предвиђање да ће нас ускоро задесити и земљотрес. По његовој титули „професор доктор”, лаици су одмах закључили да је реч о „неоспорном стручњаку” из области истраживања јоносфере, радио-таласа и антенских система. Међутим, када се погледа његова биографија, заправо види се о којој врсти стручњака је реч.
Професор др Абрамовић је заправо дипломирао филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности (ФДУ) у Београду; магистрирао је теорију културе на Факултету политичких наука и докторирао на Филозофском факултету Универзитета Кирил и Методије у Скопљу. Радио је као професор на ФДУ, а једно време је био декан Академије уметности на Универзитету „Браћа Карић”. Дакле, ни реч о области науке из које потиче ХААРП.
Веровању у ХААРП као изазивачу поплава додатно су допринели и недељник „Печат”, као и магазин „Таблоид”, иначе склон разним теоријама завере. „Печат” је у последњем броју објавио текст извесног Дмитрија Седова у којем се каже да ће „једном, када прође много и много година, неки нови Едвард Сноуден открити информацију о томе како је покушавано да се помоћу климатског оружја дотуче Србија”. Исти аутор каже да би се „рекло да Англосаксонци практикују методу два у једном. С једне стране се изврши нови експеримент из области климатског оружја, а с друге се испроба бацање Србије на колена. Мада – љубав Англосаксонаца према Србима веома личи на страст настраних. Они уживају кад тај народ пати”. О томе да је систем искључен и размонтиран ни реч.
Магазин „Таблоид” као главни доказ навода да је ХААРП укључен над Србијом каже: „Три дана раније, киша је почела да лије као из кабла над територијом Србије, Републике Српске и и делом Славоније, где, углавном, живе Срби! На Косову није ни канула”.
Опет ни реч да ХААРП више не постоји. Степен веровања у постојање ХААРП-а на територији Србије можда најбоље илуструје податак да је чак 18.379 људи потписало петицију на интернету да се „ХААРП уклони са српске земље”. А целу хистерију можда најбоље илуструје најобичнија шала познатог београдског фоторепортера Петра Павловића. Он је у петак поподне променио назив свог уређаја за бежични интернет у „ХААРП систем Жарково”. Свима у околини који хватају бежични интернет одмах је постало видљиво постојање антене с новим именом, а Павловић није морао да сачека ни 30 минута на први телефонски позив. Забринуто су га питали да ли хвата на свом интернету „ХААРП”, говорећи му да се овај систем изгледа шири и да је из Бељине код Барајева сад прешао и на Жарково. Углавном све теорије о ХААРП-у као систему који може да мења време и утиче на мисли људи потичу од документарног филма „Рупе у небу”. Филм почиње цитатима Николе Тесле и америчког астрофизичара Карла Сагана који је казао да смо „створили цивилизацију чији темељи у потпуности зависе од науке и технологије. Уређена је тако да нико не разуме науку и технологију”. И управо на том неразумевању науке и технологије обичних људи аутори су вешто заиграли. Теслу и остале научне ауторитете ставили су у исту раван с теоретичарима завере који појачавају теорију о ХААРП-у на ниво да чак може да контролише и мисли и да утиче на расположење људи. У филму се појављују и стручњаци који су радили на ХААРП систему на Аљасци, али је вешта монтажа направила од њих људе који „крију страшну тајну од човечанства”. После сваке њихове полуреченице уследиле су изјаве неколико теоретичара завере који су добијали по неколико пута више простора.
Примера ради, кад прави стручњак за ХААРП каже „први пут чујем за јоносферско ратовање”, одмах се појављују оспорени ауторитети који тврде да тако нешто постоји. Дакле, вештом манипулацијом обманути су људи који су само желели да чују нешто о наводној некој другој манипулацији.
И уопште та манипулација људима од стране самих теоретичара завере не може се приписати „жељиза спознајом”, како они тврде. Најбољи пример за то је можда недавно вест да су „Уједињене нације признале кемтрејлс”. Кемтрејлс је, уз ХААРП, најомиљенија теорија завере у Србији, а означава наводно систематско запрашивање становништва из авиона с циљем контроле и измене времена у сврху заштите пољопривреде и усева због глобалног загревања. Е сад, да се вратимо на вест који је пренео сајт „Курира” о томе да су Уједињене нације признале кемтрејлс. Реч је заправо о једној расправи у седишту ове организације у Њујорку на тему климатских промена. У једном тренутку реч је узела Розалинд Питерсон, један од главних заговорника теорије о кемтрејлсима, иначе оснивач невладине организације помпезног назива „Калифорнијска коалиција за одбрану пољопривреде”. Она је испричала да кемтрејлси постоје. Дакле, главни заговорник теорије понови своје тврдње у згради Уједињених нација, па на основу тога медији објаве да су „УН признале кемтрејлс”. Занимљиво је да је омиљена пракса теоретичара завере да у исти кош с ХААРП-ом и кемтрејлсима стављају и генетски модификоване организме (ГМО). Разлика је у томе што у САД, одакле потиче највећи број теорија завере, о ХААРП-у и кемтрејлсима говоре људи који немају никакав научни ауторитет, док о ГМО говоре научници, али и фармери који доносе озбиљне анализе о штетности утицаја генетски модификоване хране.
За разлику од теоретичара угашеног ХААРП-а и кемтрејлса, анализе противника ГМО објављују се и у „Њујорк тајмсу”, „Вашингтон посту” и осталим кредибилним медијима што говори и степену слободе говора и мишљења, али и о ауторитету људи који о томе износе своја сазнања.
И у том свесном уједначавању ХААРП-а и кемтрејлса с ГМО могла би да се примети манипулација људима. То вам је оно познато сугестивно понашање које је често знао да користи један овдашњи политичар који дуго већ није на сцени: набрајање пет добро познатих чињеница и стављање шесте, додатне, у исти кош. Примера ради, Јован Јовановић, радник из Јовановца, ожењен Јованком, домаћицом, из куће Петровића, јесте хомосексуалац. Људи који знају да су прве чињенице тачне, аутоматски поверују и у ову последњу, иако она нема никакве везе с било каквом истином. Извор: Политика (Душан Телесковић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА