Најновије

Додик: Србија је желела слободу!

БЕОГРАД - Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас, на отварању међународног научног скупа "Срби и Први светски рат 1914/1918. године", да је несумњиво да је Србија желела само слободу, и да није прихватала претње, а да данас многи покушавају да кривицу пребаце српском народу.
ФОТО: Сајт председника Р.Српске

ФОТО: Сајт председника Р.Српске

Додик је изразио захвалност што ће се, како је рекао, са академског нивоа дати мишљење, односно што ће научни скуп у САНУ допринети истини. - Наш одговор мора да буде суочавање са истином - истакао је Додик. Председник РС је навео и да ће у Босни и Херцеговини постојати две прославе обележавања почетка Првог светског рата, и да је једна политички мотивисана. - И оно што се раније дешавало има утицаја на данашња кретања - оценио је Додик. Он је додао да српски народ никада није престао да буде страдалнички народ и да је оно што се догодило у Сарајеву 1914. доказ бунта народа који није желео да трпи туђинску власт. - Рат је велико зло без обзира на то од кога долази - рекао је овом приликом патријарх српски Иринеј и додао да "нама хришћанима остаје да будемо шириоци мира" и да је молитва свих нас да се у нашем времену то не дешава.
Он додао да није случајно у јеванђељу речено да су блажени они који мир доносе, истакавши да је веома важни знати истину и имати чињенице које је осликавају.
Српска академија наука и уметности у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада и Академијом наука и умјетности Републике Српске из Бањалуке организује у Београду научни скуп "Срби и Први светски рат 1914/1918.". На скупу ће до 15. јуна учествовати око 60 историчара и стручњака за Први светски рат, од тога 18 из иностранства и то из Бугарске, Грчке, Француске, Аустрије, Велике Британије, Русије, Мадјарске, Пољске, Италије, Црне Горе и Чешке. На скупу ће се говорити и о најновијим покушајима ревизије историје и напорима појединих историчара да Србију окарактеришу као кривца за избијање Великог рата. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА