Најновије

Порошенко наредио прекид ватре!

KИJEВ - Председник Украjине Петро Порошенко наредио jе своjим снагама да обуставе воjне операциjе против проруских снага на истоку земље на седам дана - што jе први корак ка, како се нада, конкретном плану за окончање сукоба у коjима jе погинуло на стотине људи.
Петар Порошенко (Фото: ЈуТјуб)

Петар Порошенко (Фото: ЈуТјуб)

Порошенко jе, међутим, навео да ће воjска пуцати уколико буде нападнута. Jеднострани прекид ватре jе обjављен у петак током Порошенкове посете истоку Украjине, где jе разговарао са становницима у Словjаногирску у Доњецкоj области. Jеднострани прекид ватре ће траjати до jутарњих сати у петак, 27. jуна, навео jе Порошенко, пренеле су агенциjе. Прес служба Kремља jе оценила да обjава прекида ватре украjинског председника више личи на ултиматум jугоистоку Украjине. У тренутноj ситуациjи, руска страна би требало детаљно да анализира текст такве одлуке председника Украjине и процедуру њене примене, додаjе се у саопштењу Kремља, преноси Итар-Tаш. Прва анализа, нажалост, показуjе да то ниjе позив на мир и преговоре већ ултиматум милициjи на jугоистоку Украjине да положи оружjе, саопштила jе Mосква. Kључни елемент недостаjе - а то jе позив на почетак разговора, додаjе се у саопштењу.
Уз то, случаjно или намерно наjава прекида ватре Порошенка уследила jе у тренутку напада на погранични пункт на рускоj териториjи од украjинске стране у коjем jе тешко рањен jедан руски цариник, наводи Kремљ.
Председник самопроглашене Луганске Народне Републике, Валериj Болотов, одбацио jе такође предлог украjинског председника Петра Порошенка о привременом прекиду ватре и затражио потпуно повлачење украjинске воjске из тог региона. Порошенко jе пре три дана предложио jеднострани прекид ватре украjинских снага како би било омогућено проруским снагама на истоку земље да положе оружjе или да оду из земље. Oн jе тада рекао да би то био први корак у оквиру мировног плана коjи jе предложио у циљу деескалациjе конфликта.
Украjински медиjи су обjавили детаље мировног плана у 14 тачака шефа Порошенка коjи, између осталог, предвиђа стварање тампон зоне од 10 километара уз границу с Русиjом, тренутно разоружавање, децентрализациjу власти и ванредне локалне и парламентарне изборе. фотографиjа документа о постизању мира на истоку Украjине процурела jе у украjинским медиjима.
Детаљи мировног плана процурели су у jавност убрзо после другог телефонског разговора руског председника Владимира Путина и Порошенка ове седмице, подсетио jе Би-Би-Си. Mноге поjединости из мировног предлога украjинског председника већ су познате: jеднострани прекид ватре, мировни разговори, већа аутономиjа региона, заштита руског jезика, али и даље jе, како наводи ББЦ, неjасно како Порошенко планира да спроведе у дело таj план и какве ће бити реакциjе друге стране. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА