Најновије

ОТКРИВАМО: Сумњиви тендери РТБ Бор

БОР - Рударско топионичарски басен – Бор расписао је почетком јуна неколико тендера за набавку опреме, материјала и извођење одређених радова. Међутим, више домаћих понуђача тврди да је РТБ поставио немогуће услове, које скоро ни једна домаћа компанија не може да испуни, а да истовремено се не дају никакве гаранције добављачима да ће им бити плаћено.
Дирекција РТБ Бор (Фото: rtb.rs)

Дирекција РТБ Бор (Фото: rtb.rs)

„Немогући услови“

- Услови који су прописани у тендеру су написани тако као да је неко желео да избаци из посла све домаће фирме јер је оно што је прописао РТВ Бор готово немогуће испунити. Тако на пример у тендеру за набавку креча траже да понуђач мора да буде компанија која је у предходне три године имала промет кречом од 3 милијарде динара. Да ли је то нормалан и реалан услов? Конкурс изгледа као да је формулисан тако да може нека одређена фирма да га испуни, вероватно нека из иностранства – каже саговорник Правде који је проучио тендерску документацију. И у тендеру за набавку челичних кугли за млинове стоји ставка која ће из трке фактички искључити све домаће фирме. - У другом тендеру се захтева да понуђач „има складишни простор за складиштење најмање 2000 тона челичних кугли“. Говоримо о 2000 тона, због чега је битно да понуђач то има? И овде изгледа да су услови састављени како би се конкуренција искључила из посла тј. да је тендер направљен како по критеријумима које нека одређена компанија испуњава. Знајући домаће тржиште, опет је у питању нека страна фирма – каже наш саговорник.

Понуђачима забрањено да траже гаранције!

У конкурсној документацији РТБ Бор се понуђачима забрањује да траже гаранције плаћања. У документацији пише: „Наручилац нема обавезу издавања средстава обезбеђења плаћања (менице, акредитиви, банкарске гаранције и сл.) Понуде у којима се буду захтевали инструменти обезбеђења плаћања биће оцењени као неприхватљиви“. Фактички РТБ Бор ничим не гарантује плаћање, а реч је о фирми која и овако има проблема са измиривањем обавеза. Ова ставка само ће додатно одбити понуђачи да учествују у конкурсу. Да иронија буде већа, иако сам РТБ Бор не даје гаранције плаћања понуђач мора да да гаранције „за добро извршење посла“. „ Понуђач или група понуђача чија је понуда изабрана као најповољнија се обавезује да најкасније у року од 10 дана од потписивања уговора, наручиоцу преда банкарску гаранцију за добро извршење посла на износ од 10 посто од уговорене цене... Понуђач или група понуђача чија је понуда изабрана као најповољнија се обавезује да у тренутку прве примопредаје уговора. Купцу преда банкарску гаранцију на износ 10 посто од укупне вредности уговора, са калузулама „неопозива, безусловна, наплатива на први позив и без права на приговор“, као гаранцију за отклањање грешака за одступање у квалитету – стоји у документацији. Не само да се добављачима не даје гаранција да ће њихова роба и услуге бити исплаћени, већ се тражи да они дају гаранције РТБ Бору. У самој документацији је назначено да понуде које буде предвиђале авансно плаћање неће бити разматране.

Без рока плаћања

Следећа спорна ставка по мишљењу стручњака је то што у уговору за набаку челичних кугли нигде не стоји рок плаћања?!

„Победник већ одређен, тендер је само формалност“

Услови постављени у тендеру као и гаранције које РТБ наручилац односно купац не пружа али их истовремено захтева од понуђача изазивају сумњу код стручне јавности али и понуђача. - Тендери које је расписао РТБ Бор изгледају као да су прављени по мери одређених компанија које требају да добију тај посао, а не тако да РТБ Бор као компанија у државном власништву направи што бољи посао односно да набави материјал и средства по што повољнијој цени. Другим речима као да су победници на овим тендерима већ договорени, а да је тендер написан по њиховим пословним могућностима, а онда објављен како би се само испоштовала форма тендер – каже наш саговорник. Уколико су сумње тачне, то значи да неко под окриљем државе, јер је РТБ Бор државна компанији, врши покушај манипулације тендером како би се некој страној компанији омогућило да добије ове послове. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА