Најновије

Хрвати остају без јаја

Вероватно не постоји држава у којој се јаја конзумирају као у Хрватској, тврди портал Дневно. Јаје на око и кајгана већ су годинама саставни део сваког јутра у просечном хрватском домаћинству. Била би стварно срамота, наводи овај портал, да им доручак не може више бити хрватског порекла.
indianapublicmedia.org

indianapublicmedia.org

Најбољи пример онога што је чланство у Европској унији донело Хрватској су фарме кокошки. Већ годину дана слуша се о томе да Хрватска остаје без јаја, али многима и даље није јасно што то значи. Да појаснимо, производња јаја једна је од ретких грана пољопривреде у којој Хрвати заиста производе довољно робе за своје потребе. Јаја је увек било довољно, али од сутра то можда више не буде тако. Нови кавези битнији од деценија традиције Онога тренутка када је Хрватска постала чланица ЕУ, прихватила је и европска правила за производњу јаја, а челници ЕУ су им дали рок прилагођавања од једне године да их уведу. Најбитнија ствар код такозваног обогаћеног кавезног узгоја јесте кавез за коку који једноставно мора бити према критеријумима ЕУ. Није битно што неке фарме у Хрватској већ деценијама успешно производе јаја и без тих нових кавеза. Небитно што је у случајевима неких фарми реч о 50 хиљада кока носиља па тако и 50 хиљада кавеза за које пољопривредник мора да купи нови кавез. Заправо је апсурдно колико тако ситан пропис може утицати на целу привреду. Према неким подацима, број кокошки носиља на свим хрватским фармама нешто је већи од 2,4 милиона. Прошле је године процењено да нешто више од 1,6 милиона тих истих кокошки нема одговарајуће кавезе. Колико је кавеза до сада замењено непознато је, али трошкове од 20 евра по коки/кавезу сноси пољопривредник. Другим речима, трошак замене кавеза у Хрватској пење се и на рекордна 32 милиона евра. Од сутра крећу провере свих пољопривредних газдинстава да се види ко се држи правила, а ко не. Из фарма усељених пре 1. јуна прошле године јаја се нису смела пласирати на тржиште Европске уније, већ су морала да остану унутар хрватских граница. Наравно, многи су пољопривредници тада почели да гасе своју производњу док стари кавези не буду замењени новим. Ипак, постоје многи који су наставили да производе јаја у нади да ће прикупити новац за нове кавезе, али тешко је рећи колико их је то успело у прошлој години.
Како ће се кажњавати? Како још нису почеле контроле кокошињаца, тешко је рећи како ће се казнити оне који немају "праве" кавезе и колико ће то казни бити. Додамо ли уз све то поплаве и друге обнове фарми на које пољопривредници морају да троше средства, немогуће је да је већина пољопривредника на време заменила кавезе. Све произвођаче јаја занима колико ће ригорозне бити инспекције. Много је већа вероватноћа да ће се домаћа производња угасити или свести на минимум, а да ће Хрватска неколико година увозити страна јаја.
Извор: Дневно.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА