Најновије

Лавров: Проблематично је то што тражи Порошенко

СOФИJA - Захтев украjинског председника Петра Порошенка за капитулациjу устаника уноси озбиљне проблеме у процес решавања конфликта, рекао jе данас шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров, истичући да jе за узаjамно усаглашавања примирjа неопходан сусрет.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

"На жалост, руководство Украjине саопштава да jе двострани прекид ватре могућ само уз испуњавање Порошенковог мировног плана", рекао jе Лавров, прецизираjући да jе у плану наведено да примирjе треба да прати предаjа оружjа и у суштини капитулациjа устаника, затим ће "киjевске власти разматрати да ли jе могуће амнестирати некога од њих". На прес конференциjи у Софиjи после разговора са бугарским колегом Kристиjаном Вигенином, руски министар иностраних послова истакао jе да jе у интересу свих прекид крвопролића и да не треба тражити изговоре да би се одлагао прекид ватре, jер све више страда цивилно становништво. "Сада треба мислити о спасавању живота. Уверен сам да би примирjе у Украjини омогућило почетак преговора (...) Веома бисмо желели да таj циљ (примирjе) буде очигледан свим државама, коjе на било коjи начин утичу на одређену украjинску страну", рекао jе Лавров. Према његовим речима, то се односи пре свега на Eвропску униjу. "Имамо основа за претпоставку да водеће европске земље схватаjу своjу одговорност за оно што се догађа, а ми веома желимо да се схватању те одговорности прикључе и СAД", нагласио jе Лавров.
Шеф руске дипломатиjе jе рекао и да Mосква "цени конструктивну улогу Бугарске у оквиру односа између Русиjе и EУ, у оквиру активности Савета Русиjа-НATO".
"Сматрамо да Савет Русиjа-НATO не треба да се клони разматрања озбиљних тема, треба да буде терен за отворено и конструктивно разматрање свих разлика коjе се поjављуjу међу чланицама", казао jе Лавров и додао да цени сарадњу са Бугарском у УН, Савету Eвропе, OEБС-у, Oрганизациjи за црноморску сарадњу и црноморских снага за сарадњу "Блексифор". "Сматрамо да стратешко партнерство између Mоскве и Брисела треба да превлада актуелну, ни приближно jедноставну фазу, да оне недоумице коjе се поjављуjу - умногоме и вештачки, не треба да ометаjу фазни развоj тих стратешких односа у интересу држава и EУ, и Русиjе", рекао jе он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА