Најновије

(ФОТО) ПОГЛЕДАЈТЕ: Муслимани масовно руше џамије у Ираку!

 Багери који уништавају исламска света места шокирали су локално становништво у Ираку. Друштвене мреже преплављене су сликама из западног Ирака на којима се види како је ИДИШ уништио древна светишта и шијитске џамије.
Dyamije Irak 4

ИДИШ је на својим страницама објавио како су уништили храмове погана, обзиром да шите сматрају неверницима и отпадницима. Једна од срушених џамија је и мосулска џамија Фатхи, саграђена 1760. године. Председник Ирана Хасан Роухани изјавио је да ће Иран учинити све што је у његовој моћи да заштити шитска света места у Ираку од сунитских милитаната који се боре против владе у Багдаду.
Dyamije Irak 3

Dyamije Irak2

Dyamije Irak

Фото: Агенције, Санџакпресс

Фото: Агенције, Санџакпресс

“Упозоравамо велике силе и њихове лакеје и терористе, да ће велики ирански народ учинити све што је у његовој моћи да вас заштити - изјавио је он, именујући локације светих шитских места у емотивном говору у Кхорамабаду, у близини ирачке границе. Роухани је у суботу обећао помоћ влади ирачког премијера Нури ал-Маликија ако је затражи, иако никакав такав захтев до сада није упућен. У говору Роухани је поменуо петиције које су потписали Иранци који су изјавили да су спремни да се боре у Ираку “на уништавању терориста и заштити светих места”, које сваке године обиђе на стотине хиљада иранских ходочасника. “Хвала Богу, има довољно добровољаца шита, сунита и Курда у Ираку да се боре против терориста”, изјавио је Роухани.
Прочитајте још:Хамас прети Израелу земљотресом(ВИДЕО) Погледајте снимак борбе проруских снага код Должанског!
Његово обећање уследило је након позива водећег шитског имама, ајатолаха Али ал-Систанија, Ирачанима да буду добровољци у отпору насиљу које шире џихадисти из Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ односно ИДИШ), под чијом су контролом веллики градови Мосул и Тикрит и боре се северно од престонице, Багдада. Деведесет посто иранског становништва су шити. Малики, шит провео је године у егзилу у Ирану када је сунитски председник Садам Хуссеин био на власти у Багдаду. Извор: Санџакпресс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА