Најновије

Кандићка, Бисерко и други траже Дан сећања на Сребреницу у Србији

БЕОГРАД - Више НВО упутило отворено писмо председнику Србије Томиславу Николићу у коме се тражи да се 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници.
Насер Орић - предводи овогодишњу манифестацију у Сребреници (Фото: crveneberetke.com)

Насер Орић - предводи овогодишњу манифестацију у Сребреници (Фото: crveneberetke.com)

Како је наведено у писму, организације ће, такође, поводом 19. годишњице геноцида у Сребреници испред Председништва Србије организовати, као и претходних година, протестну акцију "11.јул - Дан сећања на геноцид у Сребреници" позивајући институције којима је упућено писмо да им се придруже. "Дан сећања на геноцид у Сребреници - прогласите! представља вишегодишњу кампању коју су покренули Центар за културну деконтаминацију, Фонд за хуманитарно право, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права и Жене у црном, фебруара 2009 године, након што је 15. јануара 2009. Европски парламент усвојио Резолуцију о 11. јулу, као Дану сећања на геноцид у Сребреници", наведено је у отвореном писму тих организација.
У писму се подсећа да је наглашавајући важност суочавања са прошлошћу за процес европских интеграција држава Западног Балкана, Европски парламент апеловао а и оне подрже резолуцију и прогласе 11. јул даном сећања на геноцид у Сребреници и на достојан начин обележе годишњицу овог догађаја.
"Од фебруара 2009. године до јула 2010. године сваког 11-ог у месецу организоване су протестне акције испред Председништва Србије и јавно читање писма упућеном тадашњим председницима Републике Србије са захтевом да се и у Србији, по угледу на Европску унију, 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници", истиче се у писму и додаје да је и од 2010. настављено са истим захтевом који је подржало више од 100 невладиних организација из целе Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА