Најновије

Вучић: Можете да нас спалите усред Владе, али преговора више нема!

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће банкротирати, јер ће влада водити озбиљну политику, али, да би се то догодило да је настављено са прихватањем погубних одлука зарад победе на изборима или формирања владе.
Оштре речи, фото: ЈуТјуб скриншот

Оштре речи, фото: ЈуТјуб скриншот

"То што ће неко да протестује или прети, нећу да улазим у то, влада ни за јоту неће да попусти, нећу да попустим, ни случајно. Наредио сам да се полиција склони, можете да нас спалите овде у згради владе, разговора може да буде увек, али преговора више нема", рекао је Вучић на конференцији за новинаре на којој је Лазар Крстић саопштио да је поднео оставку на функцију министра финансија. Вучић је најавио да ће садашњи министар привреде Душан Вујовић преузети послове Крстиха, док скупштина не констатује оставку, али да је могуће да ће и остати на тој функцији. Вучић је истакао да је поносан што нема скривених тачки у буџету, као што је некада била смедеревска Железара или Србијагас, већ влада јасно приказује јавности и од ње не крије ништа, што се дешава по први пут у модерној исторји. "Увек смо имали један стварни дефицит, а један за јавност, један за ММФ, а један којим смо лагали народ", приметио је премијер. "Наставићемо тешке мере, али разумем Крстића, јер он сматра да је потребно да уштедимо одмах преко милијарду динара а то је могуће само ако оволико смањимо плате и пензије колико је он тражио", рекао је Вучић. Он је додао да то није питање његове политичке судбине или шта ће рећи пензионери или радници у јавном сеткору, подсетивши да је већ уведен солидарни порез, већ је питање спроводљивости и да ли влада може то да урадимо или не. "Ја нисам био у стању да то спроведем, али ћемо се и даље борити, борићемо се и кроз мере фискалне консолидације", рекао је Вучић и додао да ће Крстић и даље бити његов специјални саветник. Крстић ће, додао је, помоћи минстарки Кори Удовички у разговорима са ММФ, са којим се потписан споразум очекује пре краја године. Он је за, сада већ бившег, министра финансија рекао да је то један од оних са којима је најближе срадњивао, да се нада да ће и даље радити заједно, само у другачијем капацитету, али да он (Вучић) није способан да мере које је Крстић с правом сматрао портребним спроведе у дело, јер народ у Србији то не може да поднесе и прихвати. Премијер је замолио медије да буду објективни, да нападају владу колико хоће, али да не говоре народу да нешто у домаћој привреди вреди стотструко више него што објективно вреди. Као пример навео је Сартид, за који је рекао да неће бити продат за долар, како се то наводи у медијима, јер га нико неће ни по тој цени. "Платићемо милијарде долара да га неко узме. Ево вам 30 милиона долара, само немојте да оптуштате људе", рекао је Вучић и додао да је његова грешка била што није прихватио Крстићев предлог пре три месеца да се Железара затвори и отпустие сви радници, јер држава месечно губи 8,5 милиона долара.
Повезане вести:Вучић: Горе од пакла!ГЛАС РУСИЈЕ: Сви Путинови ”ултиматуми” Вучићу!ПРОВОЦИРА ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ: Карлеуша се исплазила Вучићу!
Иста ствар је, додао је премијер и са спрортским клубовима Црвена звезда и Партизан. "Неће нико да их приватизује, јер то не вреди ништа, али хоће да музу државу", рекао је Вучић и закључио да је са тим готово и да то више неће бити могуће. Одговарајући на новинарска питања, Вучић је прецизирао да се са Крстићем није сагласио око цифара, али да јесте са готово свим мерама. Он није искључио могућност смањења пензија, али је нагласио да то неће биоти у процентима за које се Крстић закагао. "О пензијама ћемо тек разговарати", рекао је. Када је реч о ребалансу, Крсић ће бити ангажован на његовој изради, додао је Вучић. Извор: Тањуг, Прессонлине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА