Најновије

За 10 одсто мање плате и пензије!

БЕОГРАД - Министар привреде и вршилац дужности министра финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће терет реформи морати да поднесу не само радници и пензионери, већ све економске и социјалне групе.
На крају "само" десет посто... (Википедија)

На крају "само" десет посто... (Википедија)

- Циљ је да до 2017. године смањимо дефицит буџета на око 130 милијарди динара, а мој план је да линеарно спуштамо дефицит сваке године за око 60 милијарди динара и тако дођемо до циља, рекао је Вујовић. Да би се до тога дошло терет ће морати да поднесу сви, и неће се ићи само на смањење плата и пензија, већ пре свега на сузбијање сиве економије и довођење у ред пословање јавних предузећа, што је представља и разлику у односу на предлог бившег министра финансија Лазара Крстића, који је предлагао да "ударац" у првој години поднесу запослени и пензионери, навео је Вујовић.
Прочитајте још:Да ли је могуће: У Црној Гори дупло мање функционера по глави становника него у Србији!Пастор: Устав мора да се мења!
- Ако би сви плаћали акцизе, царине, порезе, уштедели бисмо око 100 милиона евра. Ако би се јавна предузећа довела у ред, уштедели бисмо још 200 до 300 милиона евра, а самим ти и смањили потребу смањења плата и пензија, рекао је министар. Опција смањења плата и пезија ипак остаје, навео је он и указао да је његова радна хипотеза да се плате и пензије смање за по 10 одсто, али ће о томе одлучити влада, јер је неопходно да се пронађе она комбинација мера која ће најправилније распоредити терет реформи. - Цео пакет мора да буде одржив и мора да буде на линији смањења око 500 милиона евра сваке године. Пакет мора да буде прихватљив и ММФ-у и финансијским тржиштима, која треба да одрже рејтинг Србије, који је тренутно јако добар, навео је Вујовић. Када је у питању поскупљење цене струје, министар сматра да поскупљење није решење и да се проблеми не могу решити повећањем цене електричне енергије. - Само поскупљење није решење, јер тамо постоје проблеми менаџмента, проблеми техничких губитака, ненаплате потрошње. Ако се повећају цене и ништа не уради на овим стварима, то повећање цена неће имати никакав ефекат, навео је Вујовић. Према његовим речима, Закон о раду, који би сутра требало да се нађе у парламенту, омогућиће лакше запошљавање и већу мобилност радне снаге. - Без флексибилнијег Закона о раду тешко се може очекивати да нови инвеститори запошљавају нову радну снагу., оценио је Вујовић. Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА