Најновије

Хрвати уграђују микрочип Михаелу Шумахеру!

ЗАГРЕБ - Доктор Дарко Чуди начелник неурохирургије у загребачкој болници Дубрава планира да у мозак Михаела Шумахера угради микрочип, који би Немцу после несреће требало да помогне да поново прохода и проговори.
Михаел Шумахер (Википедија)

Михаел Шумахер (Википедија)

Породица славног возача Формуле 1 већ је контактирала др Чудија, који са својим тимом има одличне резултате применом дубоке стимулације мозга код пацијената који су били у вегетативном или минималном стању свијести. Лим лекара предводе др Дарко Чуди и др Ведран Делетис и до сада су четири њихова пацијента проходала и проговорила. "Двојици младих људи стало је срце, једна девојка је доживела тешку саобраћајну несрећу, док је другу ударила струја у кући. У сваком од тих случајева последице су биле изузетно тешке. Пацијенти су били у минималном стању свести, а једна девојка је била у вегетативном стању и уопште није комуницирала. Младом Сплићанину у школи је стало срце, а после 75 дана уградили смо му стимулатор у мозак. Побољшање се видело већ после месец дана. Он је из болнице изашао сам, без помоћи", рекао је др Чуди.
Прочитајте још:Цане тужи Србију за 80 милиона евра!
"Младић је после два месеца почео да говори и хода", додао је он. Срце је стало и 23-годишњем Н. Р. из Босне и Херцеговине, који је 65 дана био у минималном стању свести и након тога му је уграђен стимулатор. После 45 дана је изашао из коме, а након 165 дана пацијент је проходао. М. Р. је доживела тешку саобраћајну несрећу и дуго је била у минималном стању свести. Међутим, после 300 дана кренуло се са терапијом, а 220. дана девојка је почела да хода. М. Л. је страдала од струје и била је у вегетативном стању. Она је чекала 120 дана да јој лекари уграде стимилатор, а четири месеца касније повратила је свест, пише Курир. Доктор Чуди је прошле недеље имао сличну интервенцију у Верони где је 17-годишњој девојци, која је завршила у коми после саобраћајне несреће, у мозак уградио микрочип који би требало да јој помогне да дође свести. Он није могао да говори о детаљима Шумахеровог стања, али признаје да је било контаката и истиче да му сигурно може помоћи. Међутим, он додаје да не би требало гајити илузије да је реч о чудима, јер многи пацијенти имају трајне последице, али исто тако нема сумње да је после уградње стимулатора у мозак дошло до невероватног побољшања. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА