Најновије

Холандски премијер: Побуњеници руковали телима пажљивије него што смо мислили

Воз са телима путника који су погинули када је на истоку Украјине пре три дана оборен малезијски авион кренуо је у Доњецк, одакле ће наставити ка Харкову, а потом ће тела бити авионом пребачена у Холандију где ће бити идентификована, рекао је вечерас холандски премијер Марк Руте.
Воз пун лешева (Фото: Јутјуб)

Воз пун лешева (Фото: Јутјуб)

Воз је из Тореза кренуо у Доњецк, који под контролом држе проруске снаге, а циљ је да настави ка коначном одредишту - Харкову, граду на територији под украјинском влашћу, где холандски координациони центар треба да прими тела свих 298 жртава, рекао је Руте. Путовање кроз територију под контролом проруских снага до Харкова могло би да траје 10 до 12 сати, додао је он, позивајући се на процене украјинског председника Петра Порошенка, пренео је АФП. Према Рутеовим речима, у возу се налази око 200 тела, али морају да буду пребројана у Харкову. Поводом навода да се проруске снаге бахато опходе према телима жртава, међу којима су 193 холандска држављанина, Руте је рекао да је "телима, изгледа, руковано пажљивије него што смо мислили". Тела ће у Харкову бити извађена из воза и, након прелиминарног прегледа, биће укрцана у авион за Холандију, која је задужена за њихову идентификацију, прецизирао је Руте. Воз је данас по подне кренуо из града Торез који је под контролом проруских снага, а који је 15 километара удаљен од места несреће. И премијер Малезије Наџиб Разак рекао је данас да ће тела бити пребачена у Холандију. Он је добио уверавања, како је навео, од премијера самопроглашене Доњецке Народне Републике да ће остаци 282 људи од укупно 298 колико их је погинуло када се авион у четвртак срушио недалеко од границе са Русијом, бити возом пребачени до Харкова на истоку Украјине, а потом у Холандију. Он је додао да ће две црне кутије бити предате малезијском тиму, као и да ће независним медународним истражитељима бити "гарантован безбедан приступ" месту несреће како би отпочели истрагу. Проруске снаге на истоку Украјине предаће црне кутије обореног авиона малезијским експертима вечерас у 21 сати, рекао је Сергеј Кавтарадзе, званичник самопроглашене Доњецке Народне Републике, а преноси Ројтерс.
Прочитајте још: Украјинци тврде: Заузели смо три града од Руса!
И потпредседник украјинске владе изјавио је раније да ће воз бити најпре упућен у Харков, а потом ће тела бити пребачена у Холандију. Авион "Малезија ерлајнса" који је летео на линији Амстердам-Куала Лумпур срушио се у четвртак на територији Украјине недалеко од границе са Русијом, а верује се да је оборен ракетом, при чему је погинуло свих 298 путника и чланова посаде, међу којима 192 холандска држављаника и један холандско-амерички. Извор: Прессонлие, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА