Најновије

СКАНДАЛОЗНЕ ОПТУЖБЕ: ФБИ плаћао муслиманима за тероризам!

ЊУЈОРК - ФБИ је охрабривао, а понекад и плаћао муслимане да изводе терористичка дела током многобројних "операција клопки" после 11. септембра, тврди "Хјуман рајтс воч".
Манипулисали муслиманима да издводе нападе (Фото: ФБИ)

Манипулисали муслиманима да издводе нападе (Фото: ФБИ)

"Далеко од тога да је штитила Американце, укључујући америчке муслимане, од терористичких претњи, полиција је, како је документовано у овом извештају, преусмерила спровођење закона са праћења истинских претњи", наводи се у извештају ХРВ. Уз помоћ Института за људска права Универзитета Колумбија, ова организација је испитала 27 случајева почев од истраге па све до суђења, интервјуишући 215 људи, укључујући оне који су оптужени или осуђени у случајевима везаним за тероризам, њихове ближње, адвокате одбране, тужиоце и судије, преноси АФП. "У неким случајевима, ФБИ је можда стварао терористе од појединаца који су поштовали закон предлажући им да предузму терористичку акцију или охрабрујући их да делују у том правцу", наводи се у извештају ХРВ. У испитаним случајевима, половина осуђујућих пресуда проистекла је из "операција клопки", а у 30 одсто тих случајева је скривени агент играо активну улогу у завери. ХРВ је оптужила ФБИ да често "врбује" људе са менталним проблемима или ниским коефицијентом интелигенције.
Прочитајте још: Турци прогласили три дана жалости због палестинских жртава
"Америчка влада би требало да престане да третира америчке муслимане као 'терористе на чекању'", закључује се у извештају. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА