Најновије

Ово ће се догодити са Земљом у случају нуклеарног рата

Амерички еколози и стручњаци за атмосферска истраживања направили су компјутерски модел који показује шта би се догодило са Земљом после “ограниченог, регионалног нуклеарног рата”.
Нуклеарна експлозија (Википедија)

Нуклеарна експлозија (Википедија)

Лаицима ће последице звучати прилично благо - глобално хлађење за 1-2 степена Фаренхајтове скале и смањење годишње количине падавина за девет одсто - али те промене биће довољне да изазову пропадање усева и глад. Тим научника је замислио ситуацију у којој 100 нуклеарних бојевих глава, од којих свака има димензије атомске бомбе коју су САД бациле на Хирошиму, детонирају изнад Индијског потконтинента. Замишљени нуклеарни рат се одвија између Индије и Пакистана, а ово су последице: Пет мегатона чађи истог тренутка одлази у атмосферу. Она апсорбује сунчеву топлоту пре него што стигне до Земље. Део чађи се враћа на Земљу заједно са кишом. После годину дана просечна температура на површини Земље пада за 2 степена Фаренхајта, а после пет година на Земљи је у просеку за три степена хладније. Пад температуре утиче на смањење количине падавина. Пет година после нуклеарног рата, Земља бележи девет одсто мање падавина. После 26 година, на земљу пада 4,5 одсто мање кише него пре нуклеарног рата. После 2-6 година, зависно од региона, период вегетације биљака скраћује се за 10-40 дана. Хемијске реакције у атмосфери уништавају озонски омотач који штити становништво од ултраљубичастог зрачења. Пет година после рата, озон је тањи за 20-25 одсто. Десет година касније, омотач се обнавља и тањи је за осам одсто у односу на период пре нуклеарног рата. Смањење заштите од УВ зрака узрокује повећање броја случајева опекотина и рака коже, као и смањење приноса и ремећење структуре ДНК у пољопривредним културама као што је кукуруз.
Прочитајте још:Европљане очекује провера хладноћомГЛАС РУСИЈЕ: Трагедија малезијског Боинга као повод за ескалацију информационог рата
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА