Најновије

ВАШИНГТОН ПРИЗНАО: Немамо доказе против Москве за обарање авиона

ВАШИНГТОН - Истакнути амерички обавештајци саопштили су да немају доказе о директном учешћу руске владе у вези са обарањем авиона "Малезија ерлајнса", наводећи да су летелицу највероватније грешком обориле проруске снаге у Украјини.
Место пада авиона (фото РТ)

Место пада авиона (фото РТ)

Путнички авион највероватније је оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, коју су испалиле проруске снаге на истоку Украјине, навели су амерички обавештајци, оцењујући да је Русија одговорна за "стварање услова" који су довели до обарања авиона. Амерички обавештајци, који нису желели да буду именовани, навели су да су Руси наоружавали проруске снаге на истоку Украјине, али да немају директне доказе да је ракета испаљена са руске територије. Остаје нејасно "ко је и зашто повукао обарач", додали су амерички обавештајци. Они су навели и да не знају да је неко од Руса био на месту лансирања ракете, пренела је агенција АП. Званичници сматрају да је највероватније објашњење да је авион оборен грешком и да је ракету испалила "слабо обучена група".
Прочитајте још: Пери: Амерички сателит снимио – Украјинци срушили авион!Шта све чува црна кутија авиона
Они су подсетили на претходне инциденте у којима су и руске и америчке снаге грешком обориле цивилне авионе. Совјетски бомбардер је 1983. године грешком оборио корејски авион, а америчка морнарица је 1988. године грешком оборила ирански путнички авион, пренела је агенција АФП. Стејт департмент је неколико часова раније најавио да ће објавити обавештајне податке, који поткрепљују тврдње Вашингтона да је авион "Малезија ерлајнса" у четвртак оборила ракета испаљена са дела територије Украјине под контролом проруских снага. Представница за медије Стејт департмента рекла је новинарима да САД верују да је авион оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, испаљена са дела територије источне Украјине, уз границу с Русијом. Амерички председник Барак Обама посетио је холандску амбасаду у Вашингтону, где је отворена књига жалости за 298 жртава несреће, од којих су 193 Холанђани. САД се неће зауставити док се не задовољи правда у случају обарања малезијског авиона изнад источне Украјине, навео је Обама у књизи жалости. "Речима се не може описати туга коју свет осећа због тог губитка. Она је још јача због дубоких пријатељских веза наше две земље", написао је Обама. "Везани тим пријатељством, нећемо се смирити док не будемо сигурни да је правда задовољена", навео је председник САД. Портпарол Беле куће Џош Ернест изјавио је новинарима да Вашингтон не види да је још постигнут довољан ниво сарадње с међународним истражитељима задуженим за истрагу пада авиона. Међународним истражитељима и даље је потребан потпуно слободан приступ месту пада авиона, рекао је Ернест, позивајући руског председника Владимира Путина да искористи свој утицај код проруских снага на истоку Украјине и то омогући. Амерички председник Барак Обама и холандски премијер Марк Руте сагласили су се у телефонском разговору да се Русија мора суочити са озбиљнијим последицама ако настави да подржава проруске снаге у Украјини, саопштила је Бела кућа. У саопштењу Беле куће се наводи да су Обама и Руте изразили забринутост због нових доказа да Русија и даље шаље оружје и борце преко границе, као да и "даље гомилају своје снаге", пренео је Ројтерс. Они су се сложили и да, након што остаци тела жртава малезијског авиона обореног над Украјином буду враћени у домовине, место пада мора да буде доступно међународним истражитељима који ће спровести свеобухватну истрагу. Како се наводи у саопштењу, Обама је поздравио одлуку ЕУ да припреми додатне санкције за оне који дестабилизују Украјину. Европска унија одлучила је јуче у Бриселу да прошири списак особа којима су уведене санкције због украјинске кризе, укључујући руске држављане и ентитете, саопштила је висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон. Шефови дипломатија земаља ЕУ, међутим, нису донели одлуку о јачању санкција Русији. "Одлучили смо да убрзамо припреме циљаних мера договорених на прошлонедељном самиту", изјавила је Ештонова на конференцији за новинаре после састанка Савета ЕУ за спољне послове. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА