Најновије

Брисел: Косово напредује ка ЕУ, нарочито у сфери визне либерализације!

БРИСЕЛ - Косово је остварило напредак у испуњавању европских захтева за визну либерализацију, али су за безвизни режим потребни даљи напори, нарочито на пољу визног информационог система, независности судства и борбе против корупције, саопштила је данас Европска комисија (ЕК).
Брисел: Косово напредује ка ЕУ (Фото: lse.ac.uk)

Брисел: Косово напредује ка ЕУ (Фото: lse.ac.uk)

Комисија је представила свој други извештај о напретку Косова у сваком од захтева за увођење безвизног режима косовским грађанима и изнела препоруке Влади Косова за испуњавање тих захтева, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕК. "Косовске власти су веома напорно радиле и постигле напредак у областима као што су реадмисија и безбедност пасоша", наводи ЕК, али поручује да косовске власти морају да наставе да надграђују показане резултате и да се позабаве пропустима наведеним у извештају. ЕК је изразила спремност да Косову помогне у напорима да на том плану постигне конкретан напредак, саопштила је комесарка за унутрашња питања Сесилија Малстрем. У извештају се оцењује да је Косово направило значајне кораке у примени закона у свим областима које су важне за визну либерализацију, као што су реадмисија и систем реинтеграције. Значајне реформе позитивно су утицале на систем управљања границама, миграцијама, питањима азила, као и на косовско кривично правосуђе, стоји у саопштењу ЕК.
Прочитајте:ЕУ опет понижава Србију – Косово на конференцији у Паризу!Том Хенкс: Косово ће опет бити српско
Комисија, међутим, указује да су потребни даљи кораци како би Косово у потпуности испунило захтеве са "мапе пута" за визну либерализацију и препоручује да Косово унапреди одрживу реинтеграцију повратника, исправност система статуса грађана, информациони визни систем... Косово би требало да "успостави веродостојан регистар судских пресуда у области организованог криминала и корупције", препоручује ЕК. Комисија је, такође, закључила да би укидање виза косовским грађанима подразумевало извесне безбедносне и миграционе ризике по ЕУ, те стога препоручује Косову додатне кораке како би умањило те ризике. Од 2012. године забележен је значајан пораст кријумчарења људи са Косова, а у годишњем извештају Европске канцеларије за подршку азилу (ЕАСО) за 2014. годину се наводи и значајно повећање броја косовских грађана међу тражиоцима азила у државама чланицама ЕУ, подсећа се у саопштењу. ЕК је отпочела дијалог о визној либерализацији са Косовом 19. јануара 2012, а "мапа пута" за безвизни режим предата је косовским властима 14. јуна исте године. Први извештај ЕК о напретку Косова у испуњавању тих услова усвојен је у фебруару 2013. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА