Најновије

Хрватска: Срби дискриминисани при запошљавању у државној управи

ЗАГРЕБ - Српски демократски форум (СДФ) упозорио је да је запошљавање националних мањина у Хрватској, посебно српске, и даље један од највећих проблема у спровођењу Уставног закона о правима националних мањина и Акционог плана за период од 2011.-2014. године.
Хрватска дискриминише Србе(Фото: НСПМ)

Хрватска дискриминише Србе(Фото: НСПМ)

Иако је проценат мањина у телима државне управе незнатно повећан и износи 3,5 одсто, то је још увек знатно мање од циља у Акционом плану од 5,5 одсто, наводи се у саопштењу СДФ. Тек 2013. била је прва година у којој је било више запошљавања него отпуштања припадника националних мањина а упркос свим мерама хрватске Владе, од 624 особе примљене у државну службу путем јавних конкурса, било је само 37 припадника националних мањина. Указано је да је српска национална мањина и даље итекако дискриминисана са само 2,38 одсто од укупног броја запослених у државној управи што је смањење у односу на 2012, када их је било 2,40 одсто. СДФ наводи да је посебно занимљив податак да је више припадника српске националне мањине запослено у Министарству бранитеља него у Државној канцеларији за обнову и стамбено збрињавање, телу које се директно бави повратницима и избеглицама.
Прочитајте Хрватска избрисала из евиденције пребивалишта 50.000 СрбаКатастрофа туристичке сезоне у Хрватској
Апсурд је и то што је у локалној и регионалној самоуправи број Срба смањен за 17 у односу на 2012. , а дискриминација је највидљиваја у податку да од 313 Срба запослених на тим нивоима само њих 38 је на руководећим положајима. Ова организације није задовољна ни бројем Срба у правосуђу, па предлаже ревизију и доношење новог Акционог плана за спровођење Уставног закона о правима националних мањина који би био везан за ЕУ фондове као и адекватно национално финансирање. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА