Најновије

Србија предузела мере против вируса еболе

БEOГРAД - Због избиjања епидемиjе еболе у свету, наjвеће у последњих 40 година, на београдском Aеродрому "Никола Tесла" ће од данас бити поjачано присуство граничне санитарне инспекциjе, а предузеће се и све друге потребне мере да се предупреди поjава ове болести, изjавио jе министар здравља Златибор Лончар.
Вирус хара! (Фото: Abclocal.go.com)

Вирус хара! (Фото: Abclocal.go.com)

Београдски аеродром jе "наjугрожениjе подручjе због транзита из места захваћених епидемиjом", рекао jе он новинарима након обиласка граничне санитарне инспекциjе. Наjављуjући да ће се смене инспектора дуплирати и да се креће и "са агресивном кампањом поделе флаjера", Лончар jе додао да ће мере поjачаног надзора обухватити и нишки аеродром, на коме се обављаjу чартер летови. "Нећемо се опустити ни у друмском и другом саобраћаjу", рекао jе он и оценио да ће надлежни успети да предузму све што jе потребно да се спречи ширење еболе на наше подручjе.
Прочитајте још:У Јагодини билборд са ликом Путина: „Императоре, волимо те!“
Светска здравствена организациjа (СЗO) нам шаље детаљна упутства и препоруке о понашању, сходно развоjу ситуациjе, истакао jе министар и подсетио да jе од jануара у свету регистровано више од 730 преминулих и 1.323 заражених еболом. Наводећи да су симптоми еболе "повишена температура, повраћање, пролив, дрхтавица, бол у грлу", он jе рекао да jе са инспекторима на аеродрому данас договорено да путник за кога се посумња да jе заражен одмах мора у карантин. Aко добиjемо сигнал да за цео jедан авион постоjи сумња да су путници заражени, припремљена jе додатна просториjа у коjу они улазе директно са писте, коjа има сталну комуникациjу са службом хитне помоћи, болницама, заводима за jавно здравље, обjаснио jе Лончар и додао да се "онда креће са спровођењем свих процедура коjе jе прописала Светска здравствена организациjа". Поjава еболе била би "невиђен проблем за нас и нашу државу" jер "лека за њу нема", изjавио jе министар истичући да засад можемо да испунимо све препоруке СЗO, док би ширење епидемиjе било проблеми за земље коjе су много веће и богатиjе од нас. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА