Најновије

Плаћеници из Босне са нацистима батаљона „Азов“ у вили Јануковича!

МОСКВА - Војници добровољачког украјинског батаљона „Азов“ заузели су вилу бившег председника Виктора Јануковича на обали Азовског мора у месту Урзуфу и претворили је у касарну. Ту дачу (вилу) Јанукович је направио још док је руководио обласном администрацијом Доњецка 1998. Седам војника је смештено у некадашњој спаваћој соби брачног пара Људмиле и Виктора Јануковича. У батаљону „Азов“ су не само Украјинци, већ има плаћеника из Шведске, Италије, Француске, чак и Босне.
Батаљон „Азов“ (Фото: Твитер)

Батаљон „Азов“ (Фото: Твитер)

И док се у Кијеву хвале како се приближава њихова победа и крах самопроглашених република, Доњецке и Луганске, са фронта стижу и сасвим другачије вести. Спасавајући животе, чак 438 украјинских војника прешло је границу Русије, а међу њима је 164 украјинска граничара. Већ у понедељак после подне више од 180 војника враћено је у земљу на граничном прелазу Матвејев курган. Други војници још нису одлучили хоће ли да траже азил у Русији или ће, ипак, кући.

- То што велики број украјинских војника прелази на територију Русије сведочи о неприхватању команди кијевских власти да се ратује са својим народом. Много пута смо помагали, и свима који су хтели да се врате је то и омогућено. Али, оне који су се вратили оптуживали су за дезертерство - рекао је Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије.

Украјински министар одбране Валериј Гелетеј каже да је број наоружаних побуњеника и даље око 15.000. Саветник председника Украјине Јуриј Луценко рекао је да постоји план како да се заузме Доњецк који ће бити неочекиван за побуњенике. Он тврди да би освајањем Доњецка била осигурано 90 одсто победе над сепаратистима.

Прочитајте још:

Заменик Стрелкова: Обичним данима кијевска хунта губи просечно између 30 и 40 оклопних транспортера за 24 часа

Ваљево: Хаос међу напредњацима!

У току антитерористичке операције територија коју су контролисали сепаратисти смањила се за три четвртине, тврде у Кијеву. Тактика украјинских оружаних снага ће и даље бити опкољавање градова у којима се налазе побуњеници. У Кијеву тврде да имају довољно оружја да победе сепаратисте.

У међувремену, украјинско руководство размишља и о увођењу санкција против компанија чији руски капитал прелази 50 одсто. У Украјини руски „Лукојл“ има 240 бензинских пумпи, а „Роснефт“ 150. На црну листу могу доћи руске банке које раде у Украјини - ВТБ, Збербанк и ВЕБ. На те три банке отпада 12 одсто украјинског банкарског тржишта. Кијев припрема списак од 500 грађана Русије којима ће бити забрањен улаз на територију државе. Ради се о познатим личностима које су подржале припајање Крима Русији.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА