Најновије

Први геј брак у Хрватској - два Хрвата!

ЗAГРEБ - Двоjица мушкараца, хрватских држављања старих између 30 и 40 година, чиjи идентитет засад ниjе познат, подносиоци су првог захтева за склапање животног партнерства особа истог пола, коjи jе матичар одобрио, пише загребачки Jутарњи лист.
Хрватска - геј френдли! (Фото: unizg.hr)

Хрватска - геј френдли! (Фото: unizg.hr)

Реч jе о првом геj пару коjи ће ући у историjу као пар у Хрватскоj, коjи jе затражио озакоњење своjе везе. Њихов идентитет ниjе познат jер су, како се наводи, тражили анонимност. Према Закону о животном партнерству особа истог пола, коjи jе у Хрватскоj ступио недавно на снагу, матичар у договору с подносиоцима захтева одређуjе термин склапања животног партнерства 30 до 45 дана од дана приjема захтева. У неким изузетним ситуациjа таj датум може бити одређен и раниjе. "У изузетним случаjевима кад за то постоjе оправдани разлози матичар може да одобри склапање животног партнерства пре тридесетог дана од дана подношења приjаве", пише у поменутом закону. Tо значи да ће оваj први геj пар коjи jе затражио склапање партнерства, пред матичара стати средином сепембра, а питање jе хоће ли их неко пре тога предухитрити.
Прочитајте још: ДС: Ово није једини Вучићев тајни посао!
Oно што су ова двоjица морала испунити, проћи ће и сви будући парови. Поступак jе врло jедноставан. Oсобе коjе намераваjу да склопе животно партнерство приjављуjу се лично матичару надлежном за место у коjем желе да склопе партнерство. Mатичар потом проверава jесу ли испуњене претпоставке за склапање животног партнерства и узима изjаву о избору презимена. Након тога договора се време и место склапања животног партнерства коjе се обавља на свечан начин у службеноj просториjи или на другом прикладном месту, о чему на предлог пара одлуку доноси матичар. Животно партнерство склапа се у присуству особа коjе намераваjу да склопе "брак", матичара и два сведока, односно кумова, коjи мораjу бити пунолетни и пословно способни. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА