Најновије

"Хомосексуалци из целе Европе хрле да се венчају у Хрватској"

ЗАГРЕБ - Хомосексуалне особе из Хрватске и Европе више се не морају "венчавати" неформално, него то сада могу и службено у било ког матичара у Хрватској. А због ЕУ начела о слободи кретања, у Хрватској ће животно партнерство моћи регистровати и геј особе из оних земаља ЕУ које то не дозвољавају. Матичарска служба у Хрватској за неколико месеци бити ће затрпани таквим захтевима, а склопи ли странац "заједницу" са држављанином Хрватске за три године аутоматизмом добија и хрватско држављанство - пише портал Dnevno.hr.
Лијепа њихова гејовино... (Фото: Википедија)

Лијепа њихова гејовино... (Фото: Википедија)

Портал примећује да је нови хрватски Закон о животном партнерству ступио је на снагу баш 5. августа на тзв. Дан победе и домовинске захвалности. Истог дана су пристигли и први захтеви за регистрацију "животног партнерства". Хрватски портал наводи да је нови Закон "донесен само као освета вољи већине грађана Хрватске који су прошле године на референдуму одлучили како је "брак као животна заједница мушкарца и жене" постала уставна категорија". - Наиме, мало људи у Хрватској зна да хрватски Закон о животном партнерству као један од најлибералнијих у свету дозвољава да се осим хрватских држављана, пред матичарем "венчавају" и странци. Како је у Европској унији истосполни брак признат у девет земаља (Холандији, Белгији, Шпанији, Норвешкој, Шведској, Португалу, Данској, Француској и Уједињеном Краљевству), док још седам земаља признају истосполно партнерство у различитим, небрачним облицима (Аустрија, Чешка, Немачка, Словенија, Финска, Шпанија, Луксембург), ускоро можемо очекивати да ће због начела Еуропске уније о слободи кретања Хрватску преплавити истосполни парови из осталих десет земаља ЕУ - шише Dnevno.hr.
Прочитајте још: Хрвати у шоку: Путин нас упропастио санкцијама!Хрватска привреда у паници: Планирају искоришћавање Србије, како би задржали руско тржиште!
Дакле у Хрватској ће животно партнерство моћи региструју геј особе из оних земаља ЕУ које то не дозвољавају. - Матичарске службе у Хрватској који ионако задњих година ништа не раде од када је црквени брак признат као службени за неколико месеци бити ће затрпани таквим захтевима, па се многи попут Загреба припремају да што "лепше и свечаније угосте" такве особе. Осим таксе од педесетак евра коју ће морати платити добиће пригодан говор, музику Елтона Џона, а склопи ли странац "заједницу" с држављанином Хрватске за три године аутоматизмом добија и држављанство. То значи да би Хрватска након што је пре неколико година постала врло позната геј туристичка дестинација, врло скоро могла постати и животна оаза за истосполне парове - наводи портал. Извор: Дневно.хр  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА