Најновије

Кијев стрепи од „Јужног тока“

МОСКВА - Украјина неће заустављати транзит руског гаса намењеног европским земљама. Руководство „Укртранснефта“, компаније која се бави гасом и нафтом у Украјини, уверава партнере на западу да ће они нормално добијати планиране количине гаса.После недавне изјаве ратоборног украјинског премијера Арсенија Јацењука да ће заврнути славину гасовода, у Кијев је са запада стигло упозорење да се не играју са гасом.
Градња у току (Фото: ЈуТјуб)

Градња у току (Фото: ЈуТјуб)

Неспорно је да би „Гаспром“ имао велике губитке ако би престало да тече руско „плаво гориво“ ка Европи, али то би направило велику штету и привреди многих европских земаља.Кад би Украјина заиста зауставила транзит гаса у Европу настали би проблеми у многим земљама, поготово оним које немају подземна складишта. Најгоре би прошла Бугарска која нема складишта гаса, али га не може добити од неке друге земље. Осим Бугарске, проблеме би имали Словачка, Чешка, Аустрија, Мађарска, Молдавија, Италија, Грчка, као и Србија.У понедељак су у украјинском „Нафтогазу“ још једном поручили из Кијева Европи да остају поуздани партнер. Директор „Нафтогаза“ Андреј Кобољев је истакао да чак и у време садашње велике кризе у односима Кијева и Москве није било ниједне примедбе на транспортне услуге.
Прочитајте још:Фитнес-инструкторка из Београда: Тијанин убица ме напао на Ади!(ВИДЕО) Плачљивко ослобођен: По украјинског падобранца дошла мама!
Украјину сада посебно брине градња „Јужног тока“ који би могао да смањи транзит гаса кроз Украјину на 60 милијарди кубика. До градње „Северног тока“ којим се сада снабдева Немачка и још неколико земаља северозапане Европе украјински гасовод је транспортовао од 110 до 120 милијарди кубика годишње. Сад је транзит руског „плавог горива“ кроз Украјину пао на 86 милијарди кубика. Кад почне да ради „Јужни ток“ Украјина ће изгубити велику зараду од транзита руског гаса и њен гасовод постаје прескуп за одржавање.Осим гасоводне мреже Украјина има и велика складишта за гас. У току лета када је потрошња гаса мања у та складишта се довозио гас који је чуван за зиму кад у цевима падне притисак.До краја лета Кијев очекују тешки преговори са „Гаспромом“ око цена гаса. Једно је већ сада сигурно, да ће „Гаспром“ инсистирати да Украјина плаћа авансно, јер се дуг Кијева стално повећава. НАГОВАРАЊЕ Руководство у Кијеву покушава да наговори западне бизнисмене да купе пола акција украјинског гасовода. Премијер Арсениј Јацењук верује да би нови партнери из САД и ЕУ могли да направе притисак на Москву да одустане од градње „Јужног тока“, па би се тако реанимирао „гасни крвоток“, направљен још у совјетско време. Извор: Вечерње Новсоти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА