Најновије

Медијски закони од данас на снази

БEOГРAД - Mедиjски закони - о jавном информисању и медиjима, о електронским медиjима и о jавним медиjским сервисима, ступиће данас на снагу.
Креће медијски закон (фото Јутјуб)

Креће медијски закон (фото Јутјуб)

Посланици су таj сет реформских закона усвоjили 2. августа већином гласова. Закони предвиђаjу излазак државе из власничке структуре медиjа, односно приватизациjу, увођење таксе уместо тв претплате, и стварање услова за дигитализациjу. Закон о jавном информисању и медиjима предвиђа да се поступак приватизациjе медиjа заврши до 1. jула наредне године, осим у за то посебно утврђеним случаjевима. Дефинисан jе jавни интерес у области jавног информисања. Закон ствара услове за слободан развоj независних, професионалних медиjа и медиjског система коjи треба да омогући да задовољи наjшире потребе грађана, без дискриминациjе, за информациjама и садржаjима из свих области друштвеног живота. Законом се регулише положаj уредника, заштита права новинара и подстицање новинарског удруживања, затим транспарентност власништва у медиjима, успостављање Регистра медиjа и заштита медиjског плурализма кроз спречавање недозвољеног обjедињавања у области jавног информисања. Предвиђен jе прелазак са директног буџетског финансирања поjединих медиjа на систем проjектног, конкурсног суфинасирања, за све медиjе, односно издаваче медиjа коjи су уписани у регистар медиjа, правна лица, односно предузетнике коjи су регистровани за производњу медиjских садржаjа, као и друга правна лица односно предузетника. Закон о електронским медиjима прецизно дефинише надлежности Србиjе над пружаоцима аудиовизуелних медиjских услуга због преласка на дигитално емитовање програма. Нова техничка достигнућа подразумеваjу да све чланице EУ мораjу до 2015. године да пређу са аналогног на дигитално емитовање програма и да се у том простору пружаоци програмских садржаjа посматраjу као пружаоци аудио-визуелних медиjских услуга а не као емитери. Kада jе реч о Закону о jавним медиjским сервисима, њиме се уређуjе рад jавних медиjских сервиса РTС и РTВ, прецизира обавеза њиховог рада на начелима истинитог, непристрасног, потпуног и благовременог информисања, забрана цензуре, поштовање људских права и финансирање из буџета до 2016. године.
Прочитајте још:Oво су Срби који финансирају одбрану Новорусије!Србија: Осморо под надзором 21 дан због еболе!
Законом се прецизира да ће њихово финансирање од 2016. године бити из таксе за jавни медиjски сервис, из буџета, од комерциjалних прихода… Oд 2016. године уводи се такса, коjа ће бити jединствена на целоj териториjи Србиjе и не може бити већа од 500 динара. Висина таксе у наредним годинама ће се усклађивати са порастом Индекса потрошачких цена за месец септембар у години у коjоj се усклађуjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА