Најновије

Чепурин: Истрага о НИС-у непријатно изненађење

БEOГРAД - Aмбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин изjавио jе да отварање истраге о приватизациjи Нафтне индустриjе Србиjе (НИС) представља изненађење коjе jе изазвало негативан одјек у руским медиjима.
Александар Чепурин (фото Јутјуб)

Александар Чепурин (фото Јутјуб)

"Oтварање истраге о приватизациjи НИС изазвало jе широки и, што не криjем, негативан одјек у руским медиjима. Уз то jе потребно узимати у обзир позитивно усмерење Руса према Србима и дугу историjу конструктивне сарадње Русиjе и Србиjе у различитим областима. Углед Србиjе и Срба у Русиjи jе висок", рекао jе Чепурин. Oн jе у интервjуу београдском дневнику путем електронске поште навео да одлука о истрази приватизациjе НИС-а представља изненађење и за jавност и за руског сувласника "Гаспромњефт". "Зашто управо српско-руска компаниjа? Зашто након пет година од приватизациjе? Зашто управо сада? 'Гаспромњефт' беспрекорно поштуjе све договоре. Oни су транспарентни. Све jе отворено", истакао jе руски амбасадор. Oн jе напоменуо да се то не може рећи о неким другим споразумима са компаниjама других земаља. "Зашто се под истрагом нашла компаниjа коjа се подигла из пепела и без помоћи српских пореских обвезника изашла на светски ниво? Oна пуни буџет Србиjе са више од 14 процената, што износи око 1,2 милиjарде евра. Данас jе НИС ван сваке сумње наjуспешниjе предузеће Србиjе", нагласио jе Чепурин. На подсећање листа да jе српски премиjер Aлександар Вучић био у контакту са руским званичницима поводом отварања истраге и на питање да ли су ти разговори умирили руску страну када jе реч о приватизациjи НИС-а, руски амбасадор jе рекао да он "нема такве информациjе". На питање у коjим околностима би ова истрага могла да поквари односе Србиjе и Русиjе, он jе одговорио да "нема никаквих разумних разлога да се наша сарадња доведе у питање, ако, наравно, радимо у своjем, српском, руском, а не у jош нечиjем интересу". Mинистар унутрашњих послова Србиjе Небоjша Стефановић формирао jе специjални истражни тим коjи ће испитати све чињенице и околности везане за приватизациjу Нафтне индустриjе Србиjе, саопштио jе у понедељак Биро MУП-а за сарадњу с медиjима.
Прочитајте још:Уз границу Русије хиљаде украјинских војника у плитким масовним гробницамаСАД гомила оружје у Норвешкој, кога Обама планира да нападне?
НИС jе приватизован краjем 2008. године тако што jе власник 51 одсто акциjа компаниjе постао руски "Гаспромњефт". Tаj већински пакет jе продат за 400 милиона евра са обавезом руског партнера да уложи 500 милиона евра у модернизацjиу Рафинериjе Панчево, што jе учињено у предвиђеном року. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА