Најновије

Опрез ако имате слабо срце! Магнети на фрижидеру могу вас убити

Магнети за фрижидере и накит за украшавање могу бити праве убице ако имате слабо срце, упозорили су стручњаци. Снажна врста магнета која се у последње време користи у комерцијалним производима може сметати "пејсмекерима" и уграђеним уређајима за срце, а последице могу бити фаталне.
Магнети на фрижидеру могу вас убити (фото: china-magnew.com)

Магнети на фрижидеру могу вас убити (фото: china-magnew.com)

Стручњаци упозоравају да је довољно бити 3 центиметра удаљен од магнета како би се дестабилизовали уређаји од животне важности. Наглашава се како није реч о старим гвозденим магнетима, који су тамно сиве боје, већ о новој генерацији магнета сјајне сребрне боје - направљених од неодмијума. Ти модерни магнети улазе све више у употребу због своје јаке магнетне силе, али и мањих трошкова производње. Због тога се све чешћу уграђују иу рачунарске "тврде дискове", слушалице, звучнике, али и играчке, накит па чак и одећу.
Прочитајте још:Ово су мириси који ће отерати досадне комарце5 ефикасних домаћих лекова против хркања
Швајцарски истраживачи из Универзитетске болнице у Цириху теститрали су неодмијске магнете у 70 пацијената који су имали уграђене уређаје за срце.Мали магнети од 8 грама сметали су свим пацијентима који су се налазили на 3 центиметра од њих! Када би се одмакнули уређаји би се вратили у нормалан рад. Највећа бојазан за те особе је, ако на пример на одећу ставе беџ који садржи ту врсту магнета. Дуготрајна изложеност заиста би их могла стајати живота. Извор: Дневно хр.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА