Најновије

Eво шта каже Србин ослобођен из украјинског заробљеништва!

ДОЊЕЦК - Држављанин Србије Дејан Берић, који је као борац проруских снага заробљен у источној Украјини, ослобођен је, али још увек се налази у овој земљи. На слободу је изашао у акцији размене заробљеника између руског покрета Самоодбрана из Доњецка и снага званичног режима у Кијеву.
Деjан Берић (Фото: ФБ)

Деjан Берић (Фото: ФБ)

Дејан Берић, коме је на друштвеним мрежема и јавности нетачно приписано презиме Мишковић, из сремског је села Путници, а у Украјини се налази око пола године. Према сазнањима "Новости", пре ангажовања у грађанском рату у Украјини, био је запослен на градилиштима у Сочију и црноморском месту Адлеру. На ратишту у источној Украјини учествовао је као снајпериста. Ратно искуство Берић је стекао 1999. године, када је током ратних дејстава у Србији био мобилисан у Војску Југославије.

Руски медији први су пренели информацију да је Берића крајем јула заробила украјинска војска, а вест је поткрепљена фотографијом на којој се, обучен у цивилну одећу, он налази међу двадесетак других заробљеника. Неку недељу раније, он се појавио и на снимку забележеном током борби око села Степановка. У униформи обележеној траком Светог Ђорђа - знаком проруских бораца, и снајперском пушком у крилу, у камеру је тада рекао да је из Војводине, да се бори против фашиста, али и да је околина Доњецка у прошлости била насељена Србима.

Да је Берић ослобођен из украјинског заточеништва, али и да се није вратио у Србију, потврдила нам је јуче и Берићева породица. Његови најближи одбацују спекулације да у Украјини ратује за новац.

- То није тачно, он није плаћеник. Тамо је отишао добровољно - кратко нам је речено у породици.

Сремац који се са снајпером нашао у јеку грађанског рата није једини борац са ових простора који је тренутно у Украјини. Највећа група од неколико десетина Срба у овој земљи ратује на страни проруских снага, а већином је реч о члановима Српског четничког покрета, на челу с Братиславом Живковићем. Борци из његовог одреда са којима је редакција "Новости" ступила у контакт оштро одбацују да се боре због новца, али о начину на који се организују и којим путем стижу у Украјину - не желе да говоре.

Прочитајте још:

Сто година од Церске биткеСрби све више напуштају Космет…

Не организујем, наговарам нити на било који други начин радим на слању српских добровољаца на било коју тачку на планети, па ни у Новорусију - на свом фејсбук-профилу децидирано тврди и публициста Драгослав Бокан, који је однедавно на челу Представништва самопроглашене Републике Доњецк, у Србији. - Свако од нас, међутим, има право на овај часни, братски и великодушни одлазак.

Званичне потврде навода који су се појавили у јавности да грађана Србије има и на страни украјинске војске, још увек нема. Спекулише се да је реч о плаћеницима, који за новац ратују на страни власти у Кијеву.

Извор: Вечерње новости

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА