Најновије

Геј парада у Чешкој: Голи људи на улицама, провокације против цркве и 11 ухапшених противника параде!

ЧЕШКА- Овогодишњу параду поноса у Прагу обележиле су бројне провокације усмерене против Цркве, Русије као и нудизам приликом манифстације. Укупно је ухапшено 11 особа које су биле међу противницима геј параде док са стране присутних на самој паради упркос испадима нико није ухапшен. 
Полиција хапси противнике параде у Прагу (Фото: praguepost.com)

Полиција хапси противнике параде у Прагу (Фото: praguepost.com)

Пре самог одржавања полиција је почела са превентивним хапшењима чланова политичких организација који се противе јавној промоцији хомосексуализма. Обзиром да су организатори тражили да се скуп одржи испред статуе чешког светог Вацлава противници параде су се окупили око споменика како би спречили провокацију којом се вређа лик светог Вацлава,  након чега је полиција интервенисала против окупљених грађана и ухапсила 3 особе.

Према изјави Јана Данка начелника полиције у Прагу они нису починили ни једно кривично дело али су превентивно ухапшени јер је постојала могућност да ометају геј параду. У самом току шетње полиција је ухапсила 8 особа у тренутку када су хтели да блокирају улицу којом је пролазила геј парада, а овом приликомскуп је прекинут на 15 минута.

Оно што је очито изазвало инициденте у Прагу јесу уведљиве поруке које организатори параде поноса годинама упућују, ове године међу њима су биле Исус Христ је геј као и Апостоли су били педери. Претставници ЛГБТ покрета упутили су своју подршку својим истомишљеницима у Русији, а интересантно је да се на прошлогодишњој паради поноса у склопу шетње налазио џип на коме је била са омчом око врата обешена лутка са ликом Владимира Путина. Згражавање бројних становника Прага изазвали су и бројни случајеви људи који су се шетали голи у центру града, а како преносе Чешки медији полиција није саопштила да је било ухапшених због случајева нудизма. Истога дана омладина демохришћанске странке организовала је марш под називом продица је база друштва, истог дана свој активности против геј параде имале су акција ДОСТ блиска са доскорашњим председником Чешке Вацлавом Клаусом, Не Бриселу-Национална демократија и Чешка радничка партија.
Прочитајте још:У Украјини заробљен проруски борац из Србије?Куповна моћ: Европске цене, а српске плате!Азиланти стављени под посебан надзор због могућности ширења еболе!
Као и сваке претходне године Америчка амбасада у Прагу упутила је подршку геј паради и ове године је на њој присуствовао амбасадор Норман Еисиесн, а зграда амбасаде САД осветњена је светлима у бојама дуге. У Чешкој су геј-лезбејски бракови од 2006.године дозвољени, а ове године претставници ЛГБТ покрета затражили су од државе да им обезбеди право да усвајају децу. Извор: Правда/Драган Пилиповић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА