Најновије

Турци планирају да купе Чачанску банку

Турска Халк банка могла би до краја августа, како незванично сазнајемо да понуди коначну цифру за нашу Чачанску банку, а до краја године и да је преузме. Преговори за преузимање наше највеће регионалне банке која је у већинском државном власништву трају око две године. Заинтересовани су били Французи и Руси, али су очигледно Турци дали најбољу понуду, а колико су озбиљни потврђује и чињеница да су прошле године отворили представништво у Београду и већ преговарали са банкарима о будућем менаџменту.
Турска жели српске банке (Фото: mindmillion.com)

Турска жели српске банке (Фото: mindmillion.com)

Турци су Народној банци Србије поднели сву потребну документацију за куповину Чачанске банке и питање је дана када ће централна банка одобрити преузимање. О цени ће се преговарати у наредне две недеље. Халк преузима акције које су изнете на продају и то 28,48 одсто државни удео, 29,99 одсто који припада Европској банци за обнову и развој, као и 19,98 одсто власништва међународне финансијске организације ИФЦ, огранак Светске банке. Новог власника судећи према досадашњој пракси бираће ЕБРД, јер је ова институција позната по томе што дође у одређену банку, уложи, а затим је добро прода. До краја године, имаћемо два инвеститора у банкарски сектор, арапску Ројал банку и турску Халк банку. - Овај потез монетарних власти треба поздравити - сматра Бранко Живановић, професор на београдској Банкарској академији. - Очигледно је НБС била доста конструктивна по питању доласка финансијско-банкарских групација са исламских подручја и треба очекивати још бржи сценарио када је у питању долазак турске банке. Проблем једино лежи у чињеници да се Арапима, традиционално, нигде не жури, те да време док не унесу капитал, не одлуче шта, како и колико хоће, може потрајати и не поклопити се са нашим очекивањима. С друге стране, Турци ће бити доста конкретнији у погледу тога шта купују, који тржишни сегмент сервисирају и са којим средствима.
Прочитајте још:Куповна моћ: Европске цене, а српске плате!Водећи руски трговински ланац Дикси жели српско воће и поврће
Халк банка је заинтересована и за преузимање свих филијала Чачанске банке која запошљава 392 радника. Чачанска банка је прошле године пословала позитивно и крајем прошле недеље на Београдској берзи вредела је око 27 милиона евра. Халк банка је у Турској пета по величини и од 2008. године је банка са највећом стопом раста у Европи. У матичној земљи има 850 филијала и капитал од 65 милијарди долара. ВРЕДНОСТ ЧаЧанска банка има 15.502 клијената, 385 запослених и 24 филијале у Србији. Укупни капитал банке износи 44,48 милиона евра. Заузима 1,18 одсто тржишта у Србији и налази се на 19. месту од 30 банака. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА