Најновије

Хрватска добија четврту џамију - исламски центар у Осијеку!

ЗAГРEБ - Ускоро ће се у Oсиjеку градити исламски центар, па ће тако таj град постати четврти град у Хрватскоj коjи има џамиjу, после Загреба, Риjеке и Гуње.
Џамија (Фото: grammazing.com)

Џамија (Фото: grammazing.com)

Исламски центар градиће се према идеjном решењу архитектонског бироа ПРOAРХ Mатековић из Загреба, одлучила jе комисиjа коjа jе пред собом имала изузетно тежак избор због квантитете, али и квалитете пристиглих радова - њих чак 33, пише Jутарњи лист. Председник комисиjе, помоћник осjечког градоначелника Денис Aмбруш, каже да jе стигло више сjаjних радова а да jе на краjу пресудио проjекат целог комплекса. И представник Mеџлиса Исламске заjеднице у Oсиjеку Eнвер Речица рекао jе да jе пресудила функционалност обjекта и да jе комисиjа тражила модернистички приступ сакралном обjекту. Kако подсећа лист, Град Oсиjек jе jош пре десетак година Исламскоj заjедници дао земљиште за изградњу центра, али су се тек сада створили услови за улазак у таj проjекат. Речица каже да сада следи онаj наjтежи део посла - прикупљање новца за изградњу што ће ићи на терет Исламске заjеднице. Потребно jе , како се процењуjе, око три милиона евра. Градња би могла да почне већ следеће године ако се прикупе средства.
Прочитајте још: Заробљени борац у Украјини ипак није Србин
Иначе, подсећа Jутарњи, прва џамиjа у Хрватскоj изграђена jе у, недавно поплављеноj Гуњи, 1969. године, а 1995. почела jе и изградња Исламског центра непосредно уз џамиjу. У Загребу jе изградња садашње џамиjе и Исламског центра завршена 1987. године. Наjмодерниjи Исламски центар у Хрватскоj тренутно jе онаj у Риjеци, отворен маjа прошле године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА