Најновије

Белорусија убира огроман профит од руских санкција

БЕЛОРУСИЈА - Белорусија је спремна да Русији до краја године испоручи 40% више поврћа сухомеснатих производа и кобасица, један и по пут више млечних производа, а два пута више кромпира. Осим тога, Белорусија је већ овладала техником производње плесњивих сирева „Рокфорти“, моцареле, маскарпонеа и рикоте, као и производње замрзнутих пужева и других деликатеса, пише Глас Русије.
Лукашенко и Медведев - одлично се разумеју! (Фото: Званични сајт председника Белорусије)

Лукашенко и Медведев - одлично се разумеју! (Фото: Званични сајт председника Белорусије)

У току прошле године белоруски произвођачи су Русији продали намирнице у укупном износу од 4,5 милијарде долара. Већи део чине месо и производи од меса, као и риба, млеко, поврће и воће, пише Глас Русије.

У условима руског ембарга на намирнице из низа европских земаља белоруски пољопривредници добијају додатне могућности. Прошле недеље су и у Минску и у Москви одржани преговори о испорукама белоруских пољопривредних производа на најразличитијим нивоима – од председника двеју држава и вице-премијера до руководилаца великих пољопривредних предузећа и представника трговачких мрежа. Вице-премијер Белорусије Михаил Русиј је после преговора у Москви истакао:

За отприлике 150% можемо повећати млечну производњу, полуготове производе од меса, кобасице – до 140%, а кромпир двоструко. Летина није лоша, рачунамо да више од милион тона кромпира можемо да испоручимо на руска тржишта.

Преко 70% белоруске робе потроши се у 6 региона РФ: Москви и Санкт-Петербургу, Московској, Смоленској, Брјанској и Вороњешкој облсти. Белорусима је јасно да сад неће бити тешко изаћи на руско тржиште, али ће бити много теже задржати се на њему. Фармер из Житковичког рејона Михаил Шруб одавно у Москву и Санкт-Петербург испоручује кромпир, поврће и воће и зна како су високи захтеви руских ритејлера у погледу квалитета производа. Управо руско тржиште га ја навело на то да направи погон за припрему у препродаји где производи добијају изглед за продају. Многи белоруски произвођачи ће морати да се мењају, сматра фармер Михаил Шруб:

Можда ће то некога подстаћи да своје производе подигне на такав ниво на којем их нуде европски испоручиоци. Што се тиче њиховог квалитета, он ни издалека није лош.

Међутим, Росељхознадзор није највише забринут због квалитета робе, већ због реекспорта преко Белорусије европских намирница које су забрањене у Русији. Директор Роспотребнадзора Сергеј Данкверт је изјавио да је низ земаља из Европске уније слао у Белорусију намирнице не наводећи стварну страну порекла. Белоруски председник Александар Лукашенко је захтевао да се поштују договори с руском страном о заштити њеног домаћег тржишта од европске робе:

С руским председником сам разговарао о заштити руског тржишта. Односно, треба да испунимо своје савезничке обавезе – имамо јединствену царину у царинском простору. Ако су они за одређене производе затворили руско тржиште, ми не треба да их пропуштамо да иду у транзиту за Русију преко Белорусије.

Прочитајте још: Турчинов: Украјина мора истовремено у ЕУ и НАТО!

Пољопривредна надлештва двеју земаља су се већ договорила да усагласе билансе испоруке и за 2015. годину. Владе издвајају 3 главна аспекта сарадње: јединствену аграрну политику, међусобно инвестирање и усаглашеност ставова у царинском простору.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА