Најновије

Србија измећу ЕУ и Русије не може бити неутрална!

БEOГРAД - Професор политичких наука и бивши амбасадор Србиjе у Берлину Иво Висковић оценио jе да Србиjа у актуленом спору Русиjе и EУ треба да води рачуна о своjим интересима, али да не инсистира на апсолутноj неутралности већ да се када год jе то могуће постави "мало више западно од еквидистанце".
"Између две ватре"...Фото: bezbednost org

"Између две ватре"...Фото: bezbednost org

- Kраткорочно гледано jош ћемо неко време бити у ситуациjи да морамо да "балансирамо" између Истока и Запада, али ако желимо да из тога максимализуjемо користи, онда ипак постављаjући се кад год jе то могуће "мало више западно" од еквидистанце (подједнаке удаљености)", оценио jе Висковић у ауторском тексту за "Блиц". Aнализираjући положаj Србиjе између EУ и Русиjе, Висковић оцењуjе да Србиjа не може да буде стварно неутрална у процесима коjи се одиграваjу у свету и посебно у Eвропи jер jе, како каже, наjзначаjниjим актерима европског интегрисања "неутралност прихватљива само "само у изузетним случаjевима каква jе Шваjцарска". Питање jе и да ли Србиjа реално има могућност да буде неутрална у спољноj политици у ситуациjи када jе географски окружена земљама коjе jесу или желе да постану чланице EУ, додаjе професор, коjи сматра да би "изузимање из тог клуба значило би да постане тзв." земља у окружењу", што се, како истиче, "сматра наjнеповољниjим геополитичким положаjемо за било коjу земљу." - Mагнет за нас требало би да буду наjразвиjениjе не само економски него и по цивилизациjским стандардима коjе су досегле, истакао jе Висковић. Ипак, оцењуjе професор, то не подразумева да морамо "окренути леђа" другоj страни, посебно не одмах, "jер Србиjа као и друге државе има и неке своjе специфичне интересе, посебно по питању енергетске безбедности, због коjи мора да има одређену "маневарску слободу," а не сме се занемарити ни расположење великог дела jавног мњења коjе у Русиjи види великог приjатеља. - Укратко привхатаjући интеграциjу EУ као наjповољниjи начин да оствари своj примарни циљ - промену друштва на боље, Србиjа у своjоj спољњој политици не може и не треба да занемари развоj приjатељских односа са Русиjом, Kином, Индиjом и другим земљама, оцењуjе Висковић.
Прочитајте још:„Пајтић је зрео за политичку пензију“!Како је Вучић смирио Европску унију?
Висковић сматра да би Србиjа требало да колико год jе могуће убрза процес европске интеграциjе, истовремено развиjаjући односе са земљама региона у коjима "лежи и наjвећи потенциjал и наjвећа шнаса за Србиjу." -Oтуда би се наша будућа оптимална спољна политика можда наjлакше могла описати метафором не о два или четири стуба него фигуративно сериjом "концентрицних кругова: унутар региона коме припадамо, с регионом унутар EУ, с EУ унутар Eвропе с Eвропом унутар евроатлантске и евроазиjске групациjе земаља, с њима заjедно унутар наjшире међународне заjеднице, закључуjе Висковић. Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА