Најновије

Миро Церар - нови премијер Словеније

ЉУБЉAНA - Словеначка скупштина изабрала jе данас таjним гласањем професора права Mирослава Церара за новог премиjера Словениjе, jавиле су агенциjе.
Миро Церар (Фото: РТВ СЛО)

Миро Церар (Фото: РТВ СЛО)

За Церара jе гласало 57 а против 11 посланика. Нови премиjер добио jе подршку већинске коалициjе у настаjању - његове Странке Mире Церара (СMЦ), Демократске странке пензионера Словениjе (ДеСУС), Социjалдемократа (СД) и странке одлазеће премиjерке Aленке Братушек (ЗаAБ), као и посланика етничких мањина. Словеначка демократска странка (СДС), Здружена левица (ЗЛ) и Нова Словениjа (НСи) саопштиле су да их Церар ниjе придобио његовим програмом. Церар jе обећао да ће покушати да обнови поверење jавности у државне институциjе и владавину права, као и да ће радити на превазилажењу подела те утирању пута за превазилажење кризе, навела jе агенциjа СTA. Роjтерс наводи да jе Церар наговестио да би могао да ревидира план о смањењу словеначког буџетског дефицита и раздваjању државе од привреде, договорен са Eвропском униjом пошто jе та бивша jугословенска република jедва избегла међународни пакет за спасавање због њених презадужених банака краjем прошле године.
Прочитајте још: Сутра у Минску се решава судбина Украјине!?
Стручњак за уставно право, коjи jе данас напунио 51 годину, нов jе на словеначкоj политичкоj сцени, иако jе добро познат jавности. Његова партиjа 13. jула победила jе на изборима са 34,5 одсто освоjених гласова бирача, само месец дана по оснивању. Церар има 15 дана да представи састав кабинета на утврђивање парламенту. Према расположивим информациjама влада - трећа за 30 месеци, могла би да има 15 министара, од коjих би осам било из СMЦ, четири из ДеСУС-а и три из СД-а. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА