Најновије

Београд "отопљава" односе са Тираном!

ТИРАНА - Председник Владе Албаније Еди Рама наредног месеца долази у званичну посету Србији, где ће бити гост Александра Вучића. Ово је највиша званична посета албанских челника Београду још од доласка Енвера Хоџе 1947. године кога је угостио Јосип Броз Тито. Рама је требало да посети Београд пре пола године, али је посета одложена због ванредних избора у Србији.
(Бољи односи са Албанијом) Фото: Kosovo net

(Бољи односи са Албанијом) Фото: Kosovo net

Стручњаци су сагласни да на долазак албанског премијера треба гледати као на релаксацију односа балканских држава, додатно поремећених ратним сукобима 90-их година и отцепљењем Косова. Ту су и очекивања Брисела који регионалну сарадњу ставља међу приоритете када анализира напредак у евроинтеграцијама. - Актуелна албанска влада покушава да побољша односе са свим факторима, па у том контексту треба гледати и најављени долазак Раме, као и скуп у Цавтату где је договорена изградња јадранско-јонског аутопута - коментарише за "Вести" Драган Ђукановић, члан Европског покрета у Србији.
Прочитајте још:Вучић честитао ЦераруСНС: ДС и ЛДП измишљају!
Податак да је позив прво стигао из Београда, а не обрнуто и да је Косово увек било камен спотицања у односима две државе, за нашег саговорника не мења суштину ствари. - Ко је иницирао посету јесте важно, али не превише. Посета ће допринети релаксацији односа и када се ради о Косову. Будући да се захваљујући дијалогу из Брисела постепено решавају односи између Београда и Приштине, логично је да за Србију и за Албанију Косово више не буде отворена тема - додаје Ђукановић. Албанија је само дан након једностраног проглашења независности 17. фебруара 2008. признала Косово. Ако се различити ставови према независности Косова оставе по страни, свакако ће унапређење економске сарадње две државе бити у врху тема разговора. Ту је Србија у повољнијој позицији будући да у међусобној трговинској размени има значајни суфицит. Прошле године је српски извоз у Албанију износио 87,9 милиона, а увоз свега 12,1 милион евра. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА