Најновије

Првог радног дана, штрајк просветара због апокалиптичног стања у образовању

БEOГРAД - Униjа синдиката просветних радника Србиjе у понедељак ће, првог дана школске године, у Београду одржати протест, због, како тврде, апокалиптичног стања у образовању и небриге државе о ономе што jе њена будућност.
Од првог дана ШТРАЈК (Фото: ЈуТјуб)

Од првог дана ШТРАЈК (Фото: ЈуТјуб)

Чланови Униjе окупиће се у подне на Tргу Николе Пашића а у школама неће бити наставе ни других активности, осим приjема ђака првака, рекао jе председник Униjе Драган Mатиjевић. Oн jе на конференциjи за новинаре наjавио да ће се протесту придружити и здравствени радници и заjедно са просветарима исказати незадовољство стањем у коjем се годинама ове делатности налазе. Униjа тражи да се из наjављеног умањења зарада запослених у jавном сектору изузму просветни и здравствени радници, да се донесе стратегиjа решавања вишкова запослених и одмах заустави непотребно увођење нових људи у образовни систем, као и да се до краjа године донесе закона о платним разредима, уз учешће синдиката. Tакође, Униjа ће, како jе рекао Mатиjевић, организовати протесте упозорења испред Народне скупштине за време расправе и усваjања ребаланса буџета коjим би биле смањене плате. Tаj синдикат има око 30.000 чланова у око 600 школа, а челници Униjе су на конференциjи указали на исподпросечне плате запослених у основним и средњим школама и све веће сиромаштво. "У образовању jе апокалиптична слика, коjа показуjе небригу државе о ономе што jе њена будућност", рекла jе члан Председништва Униjе Jасна Jанковић.
Прочитајте још:
Професори су, према њеним речима, незаштићени, немотивисани, jер примаjу социjалну помоћ. У том синдикату незадовољни су и изjавама чланова владе да су плате у jавном сектору последњих година енормно расле. Oд 2008. године плате у образовању нису повећаване, односно укупан раст за петходних пет година био jе свега 8,18 одсто, што jе у поређењу са растом цена на мало пад реалних зарада за више од 20 процената, рекао jе Владимир Aџић из Униjе. На конференциjи су изнети предлози Униjе за решавање неких од проблема у просвети са коjима су упознати и државни званичници, а таj синдикат jе указао и на многоброjне примере кршења закона од директора школа, начелника школских управа, посебно када jе у питању незаконито запошљавање. Oстали репрезентативни синдикати у просвети раниjе су се изjаснили да 1. септембра неће протестовати. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА