Најновије

Исхрана прерађеним намирницама опасна по здравље

Светска здравствена организација (СЗО) препоручује да одрасле особе дневно не уносе више од два грама натријума, јер најновија истраживања показују да унос већи од овог узрокује смрт сваке десете особе која је преминула због кардиоваскуларних обољења.
Исхрана овим намирницама опасна по здравље. Фото: cciabt.ro

Исхрана овим намирницама опасна по здравље. Фото: cciabt.ro

Иначе, натријум је хемијски елемент који се природно налази у већини намирница као што су со, млеко, репа и целер, али је такође у високим дозама додат прерађеним намирницама, укључујући и хлеб и месне прерађевине, пише сајт "Medical News today". Превише натријума у исхрани може да повећа крвни притисак, који је водећи узрочник ризика за срчана обољења као што су срчани и мождани удар. Истраживање стручњака показало је да је 2010. године просечан унос натријума по одраслој особи дневно износио 3,95 грама, скоро двоструко више од препоручене дозе. Према мишљењу научника, то је допринело смрти од кардиоваскуларних обољења 1,65 милиона људи широм света, док се четири од пет случајева смрти узрокованих превеликим уносом натријума догодио у сиромашнијим земљама са ниским или средњим приходима.
Прочитајте још:Јетра попушта неприметноБУДИТЕ АКТИВНИ И ОДЛОЖИТЕ СТАРОСТ: Кад прочитате ових неколико савета, уверићете се да то није тешко!
Извор: lekarinfo.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА