Најновије

Капетан Драган: Већ 9 година сам политички затвореник, нека Хрвати дођу овде!

СИДНЕЈ- Драган Васиљковић из сиднејског затвора, упућује позив хрватским судијама. Чека се одлука Врховног суда Аустралије, коме се Капетан жалио. Осећа се као политички затвореник.
Капетан Драган (Фото: Јутјуб)

Капетан Драган (Фото: Јутјуб)

Већ девету годину Драган Васиљковић, Капетан Драган, по захтеву Хрватске седи у аустралијском притвору. Тренутно се бори да не буде изручен Хрватској, јер ће га, тврди, тамо убити. Позива, из сиднејског притвора, хрватско правосуђе да пошаље своје судије у Аустралију и тамо га испитају. Капетан Драган објашњава: - Шведска од Енглеске тражи Џулијана Асанжа и испитаће га у Лондону. Србија, која тражи Тихомира Пурду за ратне злочине, испитала га је у Сарајеву. Ако Асанж и Пурда могу да буду саслушани у Лондону односно Сарајеву, позивам Хрватску да мене салуша у Сиднеју! Аустралијско правосуђе оклева да изврши одлуку о екстрадицији Капетана Драгана, донесену још 2010. године. А Васиљковић има последњу шансу - жалбу Врховном суду и обарање пресуде. - У току је жалбени поступак на Врховном суду против решења Федералног суда о мом изручењу Загребу. Ја сам недужан политички затвореник Аустралије и особа која је дискриминисана, чија су људских права погажена. Нико ме није саслушао и нико није доказао хрватску оптужницу против мене за наводно почињене ратне злочине. Зато позивам Хрвате да ме саслушају у Синдеју. Нека хрватске судије дођу код мене у затвор да ме виде живог, да чују моје сведочење, а уједно да виде и Аустралију - поручује Капетан Драган, који је свој захтев упутио и аустралијском правосуђу.
Прочитајте још:

Пајтић: Србија није Северна кореја, нити је Вучић Ким Џонг Ун

Незванично се појавила информација да Аустралија још није одговорила на службени предлог Министарства правде Србије, који је министар Никола Селаковић послао свом аустралијском колеги министру Мајклу Кинену. У њему се предлаже да Аустралија не изручује Драгана Васиљковића Хрватској, већ да се омогући његово суђење у Србији. Уосталом, Велика Британија слично је поступила у случају Милана Шпановића, коме је суђено у Србији. Аустралија Васиљковића годинама држи у самици у затвору Паркли као да је најокорелији криминалац, а да притом није утврђивала његову евентуалну кривицу. У притвору га посећују његова супруга Нада, брат Кића, најближа родбина и пријатељи. Капетан Драган је недавно, у добром расположењу, прославио свој 60. рођендан. Чита техничку литературу, свира на гитари и понекад - запева. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА