Најновије

Контрола ударила на "шверцере", први дан без инцидената

Појачана контрола карата у јавном превозу, у којој ће радницима „Апекса” и ГСП-а асистирати и комунални полицајци, почела је јуче. То значи да ће, према речима градоначелника Синише Малог, кроз 1.250 аутобуса, трамваја и тролејбуса „шпартати” око 500 контролора.
Kонтролори често на мети грађана, фото: Данубеограду.рс

Kонтролори често на мети грађана, фото: Данубеограду.рс

– До сада је само 30 одсто грађана плаћало јавни градски превоз, па је било неопходно да пооштримо контроле. Зато ће око 500 контролора бити у јавном превозу –двеста „Апексових” и још толико из ГСП-а уз подршку стотину комуналних полицајаца – истакао је Мали на манифестацији „Са ГСП-ом од првог разреда”. У протекле две недеље, додао је он, организована је кампања после које је број валидирања и продатих карата повећан за 20 одсто. – Ако овако наставимо, мислим да ћемо успети да у наредних неколико месеци консолидујемо стање у јавном градском превозу и не повећавамо цене карата наредне године. Неопходно је да пооштримо контролу, али и да испоштујемо грађане који плаћају карте јер тај новац не иде никоме у џеп, већ за аутобусе у којима се возе наша деца и куповину нових возила – закључио је Мали. Од повећане наплате карата, ГСП ће моћи да купи нова возила и подигне ниво техничког одржавања, рекао је Жељко Милковић, в. д. директора тог јавног комуналног предузећа. – Нигде нема бесплатног превоза, а ГСП може да добије новац једино од продаје карата или дотација. За нас је прихватљиво да 60 одсто прихода имамо од карата, а 40 од дотација. Постоје градови у свету где 70 одсто финансирања јавног превоза чине дотације, али ту је реч о богатијим државама – истиче Милковић. Гужве изостале Првог дана примене новог реда вожње и појачаних контрола нису забележене веће гужве, рекао је Угљеша Митровић, директор Дирекције за јавни превоз. Јединих успоравања саобраћаја, додао је, било је у деловима града где су обављани радови на улицама. Да није било метежа нити инцидената, потврђују и у Диспечерском центру ГСП-а. Како истичу, нису имали притужбе на функционисање превоза. Сличну информацију раније у току дана саопштио је и Синиша Мали. Градоначелник је у обраћању новинарима на Тргу републике рекао да до поднева није било никаквих проблема у саобраћају.
Шпицеве појачава 50 резервних аутобуса Упоредо с ригорознијим мерама контроле, на снагу је ступио и нови ред вожње по коме ће на улицама бити десет одсто возила мање. Смањени број возила у односу на зимски ред вожње претходних година неће се, уверава Синиша Мали, односити на најударније периоде дана. – У „шпицевима”, кад деца одлазе или се враћају из школа, неће бити смањења броја возила. Имамо и још педесет аутобуса у резерви – навео је градоначелник.
Саобраћајна сигнализација ускоро у педесетак школа „Са ГСП-ом од првог разреда” име је манифестације организоване јуче на Тргу републике за најмлађе суграђане. Деци је приказана и изложба поводом 120 година електричног трамваја у Београду, а представљен је и стари „Лејланд” аутобус. Градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић уручили су деци и пригодне поклоне. Ова манифестација, како је рекао Мали, одржава се 11. пут и циљ је да децу упозна како да се безбедно понашају у саобраћају. – У претходних неколико месеци смо хоризонталном, вертикалном и светлосном сигнализацијом обезбедили прилаз 21 школи у Београду, а тренутно се исти посао ради на још десет, па очекујемо да ће до краја године педесетак школа у потпуности бити обележено сигнализацијом – истакао је Мали.
Повезано:Мали: Драстично повећана продаја карата, још ћемо пооштрити контролу
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА