Најновије

Туск: Мој деда је на силу служио Вермахту

ВАРШАВА - Деда новоизабраног председника Европског савета Доналда Туска Јозеф Туск био је члан озлоглашене нацистичке војске Вермахта, која је током Другог светског рата сејала смрт на бојиштима, а притом је одговорна за страдање хиљаде Пољака.
Јозеф Туск, на слици доле лево, делује као неко ко је силом регрутован (фото flickriver.com)

Јозеф Туск, на слици доле лево, делује као неко ко је силом регрутован (фото flickriver.com)

Иако је та информација обелодањена први пут још пре девет година, када је Туск изабран за премијера Пољске, сада је поново доспела у жижу јавности, с обзиром на то да су многи на интернету изразили негодовање због тога што ће он бити на лидерској позицији у ЕУ, а има тако мрачну породичну историју. Туск је у време избијања скандала с његовим пореклом истицао да није знао да му је деда Јозеф био нациста. - Моја породична историја, као и историја многих пољских, немачких и јеврејских породица, није тако једноставна. Кад сам сазнао да је служио у Вермахту, сазнао сам и да је био приморан на то - објаснио је тада Туск и додао да је за тај податак о свом деди први пут чуо од политичких ривала, браће Леха и Јарослава Качињског, који су то искористили за негативну кампању против Туска на председничким изборима 2005. Тада се показало да је та информација била пресудна у одлучивању победника избора јер је Туск убедљиво изгубио. Иначе, многи корисници Твитера искористили су тај податак о новоизабраном лидеру ЕУ да га нападну јуче, када се обележавала 75. годишњица избијања Другог светског рата. Посебно оштри коментари на његов рачун уследили су након што је он на полуострву Вестерплате у Гдањску жестоко критиковао потезе Русије поводом ситуације у Украјини.
Прочитајте још: Снаге ДНР заробиле 200 плаћеника Пољака који су ратовали за Украјину!
- Још има времена да зауставимо оне који су насиље уврстили у арсенал политичке активности. Није време за наивни оптимизам зато што речи уз које је у родном Гдањску одрастала моја генерација „Никада више рата“ у светлу садашњих збивања на истоку Европе имају другачију, ироничну конотацију - нагласио је јуче Туск с места и у време када је у зору 1. септембра 1939. немачки бојни брод „Шлезвиг-Холштајн“ испалио прву салву на пољски војни гарнизон. Тускова породица из области где су живели Кашуби Тускова породица потиче из града Гдањска, на обали Балтичког мора, а у њему углавном живе припадници етничке групе Кашуба. Они имају словенско порекло, али су током историје били под великим утицајем Пољака и Немаца, а данас се углавном декларишу као Пољаци. Деда Доналда Туска био је железнички радник, а кад је Немачка окупирала Пољску, он је најпре био послат у два концентрациона логора. Године 1944. био је присиљен да се прикључи нацистичкој војсци Вермахт. Дискриминисана Алесандра Мусолини Алесандра Мусолини, унука фашистичког вође Бенита Мусолинија, изабрана је недавно на место посланика Европског парламента. Недуго затим пожалила се на дискриминацију у Европској народној партији (ЕПП) због презимена и порекла. Иначе је дугогодишњи члан странке Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА