Најновије

У понедељак одлука да ли ће и колико плате и пензије бити смањене

БЕОГРАД - Министар финансија Душан Вујовић рекао је да се смањење плата и пензија у ребалансу буџета активно разматра и да ће најкасније у понедељак пре подне Министарство финансија, у сарадњи са тимом Владе, донети одлуку о томе да ли ће и колико примања грађана бити смањена.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Министар Вујовић најавио је да ће Влада Србије најкасније у понедељак објавити све елементе ребаланса буџета, који ће до 15. септембра бити упућен у скупштинску процедуру. Вујовић је рекао и да постоји бар десет сценарија како можемо да уштедимо у буџету, како би у ребалансу буџета што мање смањивали плате и пензије, и да се још нису одлучили за најбољи, преноси Танјуг. Министар финансија је додао да ће се радити на приходној страни буџета, на сузбијању сиве економије, повећавању наплате пореза, ефикасности јавног сектора. Он је на радном ручку, који је организовала Америчка привредна комора, рекао да би за два сата могло да се реши питање уштеда кроз смањивање плата и пензија, али да настоји да избегне таква смањења. "Са платом од 440 евра и пензијом од 130, може да се живи само бедно. Од тога једва хлеб може да се купи. Зато покушавамо да смањимо трошкове буџета са минималним утицајем на грађане", рекао је Вујовић. Према његовим речима, могуће је у договору са банкарима договорити боље финансирање, што би донело уштеде од око 100 милиона евра, а да тиме нико не буде погођен. Такође, навео је он, мора да се уради реформа пореске администрације и да се подигну порески приходи. "Имамо ситуацију да читави градови не плаћају ПДВ и да се у њима ретко издају фискални рачуни", рекао је Вујовић и нагласио да то мора да се промени. Он се осврнуо и на 502 државна предузећа чију је продају Агенција за приватизацију објавила 15. августа. Претпостављамо да у тим фирмама ради око 100.000 људи. За њих мора да се нађе одрживо решење зато што држава директно губи", рекао је Вујовић. Вујовић је додао да нека предузећа морају да имају пристојну економску смрт, а нека да преживе. Србија има довољно новца да финансира фискални дефицит у наредних седам-осам месеци, изјавио је министар Вујовић. После састанка с члановима Америчке привредне коморе рекао је да ће Влада Србије овога пута с Међународним монетарним фондом преговарати пре но што буде било потребе за задуживањем. Када је реч о потенцијалном смањењу плата и пензија, новоименовани министар привреде Жељко Сертић, гостујући у емисији РТС-а Око, рекао је да није реч о захтевима са стране, већ да фискална консолидација мора бити примењена. "Не смемо дозволити да се смањивањем плата и пензија значајно наруши куповна моћ становништва, свакако ће се водити рачуна о томе", рекао је Сертић.
Прочитајте још: Додик: Даваћемо имена улицама и трговима по Младићу и Караџићу
Страни инвеститори са којима је министар финансија разговарао, подржавају Владине реформе, посебно измене закона о раду и стечају. Сматрају да има још простора за побољшање пословне климе. "Мислим да сви напори које Влада чини да би подржала постојеће инвеститоре охрабрује неке будуће да дођу и надам се да ће то бити основа по којој ће Србија постати конкурентнија како би они могли да виде привлачност ове земље и региона", каже Стејси Кенеди, председница Америчке привредне коморе. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА