Најновије

Зелене униформе марширале Новим Пазаром у "Походу на Хаџет"!

НОВИ ПАЗАР - Присталице Исламске заједнице (ИЗ) у Србији јуче су у Новом Пазару организовали "Поход на Хаџет" којим су обележили седам деценија од стрељања Бошњака оптужених да су за време Другог светског рата сарадивали са окупатором.
Нове тензије: Нови Пазар (Википедија)

Нове тензије: Нови Пазар (Википедија)

Та манифестација, којом се обележава 4. септембар Дан шехида (бораца који су страдали за веру) је одржана уз поруку организатора да их нико неће зауставити да говоре "о откривању истине" и уз позив Влади Србије да отвори архиве како би се сазнао тачан број побијених на Хаџету.

Председник Мешихата ИЗ у Србији муфтија Мевлуд Дудић рекао је да су се окупили "на гробници онога што се догодило пре 70 година" да говоре "о истини и откривању истине."

 - Никада нас нико неће ућуткати да говоримо о геноцидима који су се десили бошњачком човеку. Нећемо се смирити све док се истина не обистини, рекао је Дудић.

Санџачки муфтија Муамер Зукорлић је рекао да су се окупили "да потврде и себи и другима да су достојанствена божја бића која имају право на своје посебности, на своју слободу, идентитет".

Зукорлић је навео да су се Бошњацима понављали "геноцидни удари само због личне, људске и колективне наивности".

Прочитајте још:

Коначна процена о Паради поноса за две недеље

Зашто Западу смета српско-руски хуманитарни центар?

Он је позвао Владу Србије да отвори архиве и омогући да се дође до података о свим страдалим на Хаџету да би се отпочело "са клањањем џеназе онима који су овде сурово убијени".

Санџачки муфтија је поручио да "верске, културне и општенационалне вредности не смеју да буду предмет наших разлика".

 - Око темељних вредности: вера, ИЗ, Санџак, страдања Бошњака... и свега оног што произилази из ових вредности не сме бити разлике у нашем односу према томе. Око овог морамо да се окупимо, нагласио је Зукорлић.

Манифестација се одржава у истоименом новопазарском насељу а установљена је 2010. године након сукоба присталица ИЗ у Србији и полиције, када је покушано да се заустави изградња дечијег вртића.

Учесници Похода претходно су се окупили у центру града после клањања подневне молитве, јављају Танјугови репортери.

Било је упадљиво присуство тридесетак људи у зеленим униформама и црвеним фесовима који су кроз град прошли са бошњачким и заставама ИЗ.

Извор: РТВ.РС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА