Најновије

ОБИЧАЈИ У СРБИЈИ: Упознајте се са најчуднијим народним веровањима

Наша култура пребогата је различитим обичајима и веровањима, који су често право празноверје. Ради се о поступцима који се извршавају против урока, ради среће и заштите он злих вила и несреће. Велики број обичаја је временом нестао, али се доста њих трансформисало сеобама народа и неодољивом чежњом људи да мењају причу онако како им се допада. Нека имају објашњења, док се друга немају никакав темељ, већ се једноставно прихватају.
Колико мрвица, толико парица, фото: Krajinaforce.com

Колико мрвица, толико парица, фото: Krajinaforce.com

Психолози сматрају да је ниво празноверја у који су људи спремни да поверују условљен нивоом њиховог образовања. Прочитајте у наставку, најблаже речено, чудна веровања и сигурно ћете бити изненађени као и ми! Хлеб Постоји веровање да уколико једете мрвице са стола имаћете много пара. Такође, кад је реч о хлебу, он се не окреће наопако јер симболише Христово тело и мора да, оним делом који је сечен, “гледа” ка столу за којим се једе. Окрајак хлеба би требало да једе девојка, како би је волела свекрва. Такође, док се једе, не би требало да се пева јер ће тај који то ради имати имати лудог мужа, односно жену. Након оброка се не зева, како вам оно што сте појело не би узео ђаво. Не поклањајте упаљач, вазу и нож Не поклања се упаљач момку или пријатељу јер ће изазвати свађу. То исто важи за вазу и нож. Такође, “зна се” шта би требало да радите уколико сретнете оџачара, црну мачку или попа. Проспи воду и не враћај се Уколико је неко кренуо на испит или да обави важан посао, за њим се просипа вода како би имао успеха. А уколико сте већ изашли из куће а нешто сте заборавили, не ваља се враћати назад. Магнет за баксузе Оно што је већ већина људи чула је да уколико разбијете огледало, чека вас седам година несреће. Осим тога, кишобран не би требало отварати у затвореном простору јер ћете тако на себе навући баксуз, а ђубре се не баца по мраку, како се не би изазвала свађа у кући.
Прочитајте и:(ФОТО) ЧУДО ОД СВЕТИЊЕ: Православни храм у дрвету!
Не лижите виљушке миксера Оно што је остало у суду у којем су се мутили колачи, домаћица не би требало да једе уколико је неудата јер ће у супротном на њеној свадби падати киша. Исто важи и за варјаче и виљушке миксера. Пу пу пу… Да те не урекнем И данас се сматра да је утицајима злих сила најподложније дете, па га треба чувати на посебан начин. Посеже се за оним мерама које су биле ефикасне у прошлости. Уколико је беба лепа, требало би три пута симболично пљунути на њу, како је нико не би урекао. Новац и црвени конац Тек рођеној беби се новац ставља поред главе како би купила себи брата или сестру, односно у неким крајевима Србије девојку или момка. Постоји и веровање да, уколико се беби под јастук стави новац у кованицама, биће јака као гвожђе. Такође, везује јој се и црвени конац око руке да је штити од урока. Када се беба носи напоље, треба јој све обући наопачке како је не би однеле виле. Прање косе Косу не би требало прати уторком. Међутим дан који није “погодан” за прање косе, варира с обзиром на крајеве Србије, па тако понегде исто правило важи за недељу. Такође, косу не би требало прати ни када је црвено слово. Раскрсница Како не бисте “покупили” чини које је неко давно бацио, не би требало да прелазите преко раскрснице. То је према народном веровању место на којем се сусрећу овај и онај свет. Црвено слово На црвено слово у црквеном календару се не ради. Они који вам ово поручују, најчешће имају и неку застрашујућу причу о томе шта је задесило оног ко је ово прекршио. У селима уздржавање од рада на празник, увек има ипотенцијалну казну: тако, уколико се, на пример, ради на празник свети Илија, удариће вас гром, а уколико се неко “огреши” на празник посвећен змијама и ради, посебно у пољу, ујешће га змија. Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА