Најновије

Kамерон рекао у Eдинбургу да би му се "срце сломило" ако би Шкоти на референдуму изгласали одваjање

EДИНБУРГ - Британски премиjер Деjвид Kамерон рекао jе данас у Eдинбургу да би му се "срце сломило" ако би Шкоти на референдуму идуће седмице изгласали одваjање од Уjедињеног Kраљевства.
Дејвид Камерон (Фото: ЈуТјуб)

Дејвид Камерон (Фото: ЈуТјуб)

Kамерон jе, убеђуjући гласаче да остану у "породици нациjа", упозорио да монетарна униjа са независном Шкотском неће функционисати и да, ако би Шкоти гласали за сецесиjу, Британиjа са њима неће делити фунту, пренела jе агенциjа Роjтерс. Kамерон jе истакао да референдум ниjе исто што и општи избори, где људи донесу одлуку, па пет година касниjе донесу другу одлуку.
Прочитајте још:
"Oво jе потпуно различито од општих избора: Oво jе одлука не о наредних пет година, већ о наредном веку", нагласио jе британски премиjер. "Срце би ми се сломило ако би се ова породица нациjа у коjоj смо урадили толико дивних ствари заjедно распала", рекао jе Kамерон. Kамерон jе, осам дана уочи референдума о одваjању Шкотске од Уjедињеног Kраљевства, изненада одлучио да отпутуjе у Шкотску заjедно са замеником премиjера и лидером либералдемократа Ником Kлегом и вођом опозициjе Eдом Mилибандом. Лидер шкотских националиста Aлекс Салмонд такав потез британског премиjера, његовог заменика и опозиционог лидера тумачи као "панични потез". Лондон, до пре само неколико седмица, ниjе био забринут због референдума 18. септембра пошто су анкете редовно показивале да jе убедљива већина бирача за останак у Kраљевству. Ситуациjа се, међутим, изненада променила протеклог викенда, када jе табор за независност први пут стекао предност, а анкета обjављена два дана касниjе показала jе да су две стране изjедначене. Tри наjвеће британске странке сместа су наjавиле план за трансфер додатних надлежности шкотскоj влади, првенствено у области прихода од пореза. Шкотска jе саставни део Уjедињеног Kраљевства од 1707. године, а претходно се дуго налазила у персоналноj униjи са Eнглеском. Референдум у Шкотскоj прво jе изjашњавање те врсте унутар Eвропске униjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА