Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ: Евро иде на 120 динара!

БЕОГРАД - Курс евра до краја године прећи ће 119 динара и ићи највише до 120 динара, а колебање курса последица је одлива капитала из Србије - изјавио је јуче економиста Стојан Стаменковић, потврдивши тако податке које је Курир већ објавио крајем августа.
Инфлација у најави (Фото: internationaltradenews.com)

Инфлација у најави (Фото: internationaltradenews.com)

Стаменковић је подсетио да је из Народне банке Србије (НБС) речено да је на раст курса динара последњих дана утицало и шпекулативно понашање неких банака, али није могао да прецизира о којим банкама је реч. Мешетарење - Седница Савета гувернера НБС требало би да буде одржана ових дана, и тада планирам да питам о којим банкама је реч - рекао је Стаменковић, који је и члан Савета гувернера НБС. Он је на представљању новог броја Макроекономских анализа и трендова (МАТ) рекао да су аутори овог билтена и даље присталице контролисаног пливајућег курса динара јер би, како каже, уз фиксни курс готово одмах процветало црно тржиште. Стојан Стаменковић Стојан Стаменковић Подсетимо, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић је недавно изјавила да НБС пажљиво прати потезе „домаћих учесника на девизном тржишту, међу којима има и оних који покушавају да мешетаре како би зарадили на променама односа динара и евра“. Финансијски аналитичар Драгован Милићевић каже за Курир да гувернерка не може у шифрама да говори о шпекулативном понашању неких банака јер НБС зна шта се дешава на дневном нивоу на девизном тржишту.
Прочитајте још:
Ко су шпекуланти - Другим речима, тачно се зна ко је колико девиза продао, а ко колико купио. Такође се зна да све стране компаније и банке које послују у Србији имају легитимно право да своју добит изнесу у земљу где им је централа, и то нису никакве шпекулације, већ законска могућност. Пошто динар није конвертибилна валута, ови субјекти на међубанкарском тржишту купују девизе и легално обављају трансфер. Наша је срећа да то не раде у великом обиму јер да раде, Србија би доживела колапс - указује Милићеви и подсећа да нам је било добро када су долазиле стране инвестиције. - Сада је дошло време да се кроз добит тај новац изнесе, односно да валоризују своју инвестицију - тврди Милићевић. ТРАЖИТИ РЕПРОГРАМ ДУГА Стаменковић је јуче оценио да би Србија до краја 2014. морала да склопи аранжман са ММФ како би могла да преговара са кредиторима о одлагању враћања кредита. Он је навео да од кредитора треба тражити да се отплата главнице одложи за одређене кредите и додао да би требало о томе преговарати са међународним институцијама, државама и банкама. Кретања - 975 милиона евра продала је НБС од почетка године на међубанкарском девизном тржишту како би спречила прекомерне дневне осцилације курса - Највиша средња вредност курса динара била је 1. јануара - 114,64 динара Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА