Најновије

БРЕНТОН: Запад је залутао у украјинској шуми, а боји се руског вука којег је разљутио

Бивши амбасадор САД  у Совјетском Савезу – Џек Метлок – критиковао је политику коју је НАТО водио последњих деценија. У том контексту је нагласио: украјинска криза је била предвидљива и због онога што је чинио Вашингтон.
Тони Брентон (фото: ruconnect.co.uk)

Тони Брентон (фото: ruconnect.co.uk)

„Ми који смо учествовали су прекидању хладног рата, увек смо упозоравали да се алијансе из тог периода не смеју даље користити. Све је креуло на погрешну страну кад су у НАТО ушле Румунија и Бугарска којима од Русије не прети никаква опасност. Потом су се појавиле војне базе, укључујући и Пољску. Руси су то доживели као провоцирање, поготово што ракетна претња Ирана не постоји” – рекао је Метлок у интервјуу немачком листу Tageszeitung. Метлок је посебно нагласио: „НАТО је 2008. одлучио да на своју страну премами дубоко подељену Украјину која се још налази на самој граници Русије. То су били веома глупи кораци Запада. Сада жањемо реакције на те кораке. Да ли би САД седеле скрштених руку да Кина почне да прави војни савез са Мексиком или Канадом. Ми бисмо се томе супротставили свим средствима, а тако би поступила и свака друга држава”. Владимир Путин – подвукао је Метлок, који је у САД  један од најбољих зналаца Русије и простора бившег СССР – „чини само оно што би у сличној ситуацији чинио сваки руски лидер”. „Оно што се тамо сада догађа – то је породично разјашњавање у којем трећи, дакле – нико осим Русије и Украјине, нема шта да тражи. Мешањем у тај конфликт, Запад је направио још једну грешку” – закључио је Метлок. Истовремено се огласио је Тони Брентон, бивши британски амбасадор у Русији који је упозорио да је Запад изабрао погрешну тактику поводом украјинског конфликта и да је „разљутио руског вука”. При том је, у тексту написаном за Daily Telegraph, указао: „Руси имају пословицу: ко се вукова боји – нека не иде у шуму. А Запад је залутао у украјинској шуми и још наљутио руског вука. Тек сада је схватио да се ми без страха са њим не можемо срести. Зато сада морамо да нађемо пут којим би се извукли отуда”. Брентон је уверен: „Путина неће зауставити ни НАТО, ни санкције”. Такође: да је Запад своју политику изводио из две нетачне процене: да Русију може зауставити и да су му за то довољне економске санкције.
Прочитајте још:ПАЖЊА: Путин наредио проверу борбене готовости на истоку Русије!
Брентон је подсетио да је Запад након Другог светског рата шест пута уводио санкције против СССР и свих шест пута – неуспешно. „Једини ефекат је што се руски народ објединио око Путина који се уверио да он себи не може дозолити да изгуби у овој борби. Са Путином сам се као амбасадор – открио је Брентон - сретао више пута и могу да посведочим да он није никакав идеолошки фанатик. Он је ближе Таљерану – прорачунати, прагматични политичар, који својој земљи враћа статус у свету”. Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА