Најновије

Поскупљује гас!

БЕОГРАД - Гас у Србији за јавно снабдевање поскупиће од 1. октобра, у просеку за све купце, 3,6 одсто, а за домаћинства 4,8 одсто, саопштила је данас Агенција за енергетику Републике Србије (АЕРС).
Поскупљује гас (фото: gazprom.ru)

Поскупљује гас (фото: gazprom.ru)

Нова упросечена цена гаса у Србији износиће за све купце 43,4 динара, а за сва домаћинства 47,4 динара по метру кубном, без ПДВ-а. До поскупљења је доминантно дошло због раста курса долара у односу на динар, који је за последњих 15 дана августа износио 88,7 динара, што је 4,6 одсто више од курса примењеног за обрачун садашње цене гаса. На основу новог курса утврђена је нова цена гаса.
Прочитајте још:
Савет АЕРС-а дао је сагласност на нове цене природног гаса за јавно снабдевање за 32 јавна снабдевача и нове цене за приступ дистрибутивним системима гаса. Ово је трећа промена (повећање или смањење), цена гаса од 1. септембра 2013. године. Збирно, за последњих годину дана, са овом новом променом, просечне цене гаса за све купце су повећане 1,2 одсто, навео је АЕРС. Цена гаса, по којој Србијагас, на основу тендера који је спровела Влада, снабдева све јавне снабдеваче, од септембра прошле године се усклађује са реалним трошковима по којима се он купује из увоза и домаће производње. Цене приступа дистрибутивном систему (такозване мрежарине) које се примењују од 2011. године, сада су мањим делом кориговане код једног броја дистрибутера, код којих су настале битније промене - пад или раст количина дистрибуираног гаса. АЕРС је подсетио да се регулисана цена гаса мења када дође до промене набавних цена и односа увозног и домаћег гаса, а усклађује се и са променама 15-одневног просека курса долара. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА