Најновије

Присталице независности Каталоније окупиле се у Барселони захтевајући референдум

Десетине хиљада присталица независности Каталоније окупиле су се у Барселони захтевајући референдум о отцепљењу за који шпанска влада тврди да би био неуставан. Организатори тврде да је на митингу било пола милиона људи.

Хоће независност (Фото: Internationalpolicydigest.org)

Хоће независност (Фото: Internationalpolicydigest.org)

Обучени већином у жуто-црвене мајце с натписом "Сад је време" присталице отцепљења те шапанске покрајине узвикивале су "Независност!" на каталонском док су окупириле две велике улице образујући велико слово "В", преноси Бета. Процењује се да се засад окупило више десетина хиљада људи, а организатори наводе да се за скуп пријавило 500.000 људи.
Прочитајте још:
Председник каталонске владе Артур Мас рекао је да његова влада не одустаје од планова да 9. новембра одржи референдум на које би могло да гласа 7,6 милиона грађана, мада стручњаци кажу да ће изјашњаваје блокирати шпански Уставни суд. Референдум за независност Шкотске заказан за 18. септембар побудио је многе сепаратистичке покрете у Европи - Баскијци на северу Шпаније и западу Француске хоће независност, као и Корзиканци. За аутономију или одвајње залажу и неке групе у северним италијанским регионима. Фламанци у Белгији траже већу аутономију или независности, па и уједињење с Холандијом. Извор: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА