Најновије

Велика соларна олуја приближава се Земљи

Јака  соларна олуја на путу је према Земљи. Срећом, изгледа да ће највећи део олује да промаши нашу планету, па последице „свемирског невремена“ неће бити претерано озбиљне.
Ближи се соларна олуја (Фото: Rawstory.com)

Ближи се соларна олуја (Фото: Rawstory.com)

Нови прорачуни добијени захваљујући сателитским подацима показују да ће највећо део олује да „прохуји“ северно од Земље, тачније изнад Северног пола. Очекује се како ће се појавити мање сметње у електричној мрежи, поготово на Северној хемисфери, али неће бити кварова иззаваних соларном олујом, нити нестанка струје, јавља Асошијетед прес а преноси Јутарњи лист. - Јака соларна олуја није нас погодила већ неколико година - каже Том Бергер, директор Центра за свемирску временску прогнозу у Булдеру, Колорадо. - Ове се не бојимо.
Прочитајте још:
Пламен на сунчевој површини, као последица соларне олује, спада у групу „екстремних“ према мерилу свемирских метеоролога, али док дође до нас снага ће му пасти на „потенцијално снажну“ олују. Иначе, олуја путује брзином од четири милиона километара на сат и до нас би требало да стигне сутра у раним јутарњим сатима. Соларне олује честа су појава и директно нас не могу повредити. - Догодила се гигантска магнетска експлозија на Сунцу - објашњава Бергер. - Због тога што се догодила на делу Сунца окренутом према нама, захватиће нас облак магнетизоване плазме који може да поремети Земљину магнетосферу. То опет може довести од привремених прекида у снабдевању струјом и до прекида у комуникацијама'. С друге стране, соларне олује заслужне су за спектакуларне представе поларне светлости које се често могу видети пуно јужније него иначе. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА